Κόσμος Τετάρτη 8/12/2021, 14:29
ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer – BioNTech: Αποτελεσματική έναντι της Όμικρον η τρίτη δόση του εμβολίου

Pfizer – BioNTech: Αποτελεσματική έναντι της Όμικρον η τρίτη δόση του εμβολίου

Αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Όμικρον είναι η τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer – BioNTech, όπως καταδεικνύουν οι πρώτες κλινικές μελέτες των δύο εταιρειών.

Στην πρώτη επίσημη τοποθέτηση μετά την εκδήλωση της νέας παραλλαγής, Pfizer και BioNTech γνωστοποίησαν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου είχαν μικρότερη παραγωγή αντισωμάτων σε περίπτωση μόλυνσης από την Όμικρον.

Ωστόσο, η ενισχυτική δόση του εμβολίου αύξησε τα αντισώματα κατά 25 φορές περισσότερο -φθάνοντας σε επίπεδα αντίστοιχα με τις δύο δόσεις σε περίπτωση μόλυνσης από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις (Δέλτα κ.α.).

Σε κάθε ενδεχόμενο, πάντως, οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν ότι, ανεξαρτήτως των παραπάνω, έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν μια νέα ειδική έκδοση του εμβολίου, το οποίο θα καταπολεμά την Όμικρον, έως τον Μάρτιο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα αφορά κατά κύριο λόγο τη θωράκιση έναντι της νοσηλείας και του θανάτου από μόλυνση Covid.

«Είναι ξεκάθαρο από τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη δόση» δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε γραπτή του δήλωση.. 

«Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η γ’ δόση μπορεί να προσφέρει επαρκή προστασία» συμπλήρωσε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν. 

Πάντως, οι δύο εταιρείες επανέλαβαν ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και ότι οι έρευνες επί της νέας μετάλλαξης συνεχίζεται. «Είναι πιθανό όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις να εξακολουθούν να είναι προστατευμένη από την παραλλαγή Όμικρον» κατέληξαν. 

Τα παραπάνω στοιχεία, αν μη τι άλλο, προκαλούν ανακούφιση στη διεθνή κοινότητα, η οποία περίμενε την ετυμηγορία των φαρμακοβιομηχανιών για την αποτελεσματικότητα των υπάρχοντων εμβολίων έναντι της Όμικρον.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποιητικό νόσησης: Εισήγηση να «κρατάει» για 3 μήνες

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λένε οι ειδικοί των λοιμώξεων

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News