Κόσμος Τρίτη 23/11/2021, 12:42
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΜΑ: Έκτακτη συνεδρίαση στις 25/11 για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

ΕΜΑ: Έκτακτη συνεδρίαση στις 25/11 για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 25 Νοεμβρίου η Επιτροπή Φαρµάκων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) προκειμένου να συζητήσει για τη χρήση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό JAMA, που προέκυψαν από μελέτη σε 2.268 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer σε δοσολογικό σχήμα 2 δόσεων, έδειξε ότι το mRNA εμβόλιο έναντι της COVID-19 της Pfizer-BioNTech’s επάγει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακός ομάδας. Η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται σε 91% έναντι της συμπτωματικής νόσου. Στην κλινική μελέτη δεν υπήρξαν περιστατικά σοβαρής COVID-19, νοσηλείας ή θανάτου, ενώ μεταξύ εκείνων που νόσησαν με COVID-19 οι εμβολιασμένοι είχαν ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Βάσει της ίδιας μελέτης οι ανεπιθύμητες ενέργειες του mRNA εμβολίου της Pfizer-BioNTech’s στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είναι παρόμοιας συχνότητας και βαρύτητας με εκείνες που παρατηρούνται στους εφήβους και τους ενήλικες, με συχνότερες τον πόνο στο σημείο του εμβολιασμού (71%), την αδιαθεσία (39%) και τον πονοκέφαλο (28%). Ο κίνδυνος για καρδιακές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό (περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεν διαφέρει από τα ποσοστά που παρατηρούνται σε εφήβους 12-15 ετών (180 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασθέντων εφήβων). Τα περιστατικά περιγράφονται ως ήπια και με γρήγορη ανάρρωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη:

Φάουτσι: Έως την άνοιξη θα εμβολιάζονται μωρά κατά του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News