Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Που αυξήθηκαν περισσότεροι οι τιμές

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Που αυξήθηκαν περισσότεροι οι τιμές

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται, με τον πληθωρισμό να καταγράφει το Νοέμβριο τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982, κυρίως εξαιτίας του κόστους ενέργειας, αυτοκινήτων και ειδών διατροφής. 

Ακολουθεί ο παραπάνω πίνακας που δείχνει ποιοί τομείς παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. 

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις τιμές καταναλωτή στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών (%):

«Οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό», γεγονός που αντανακλά τόσο την υψηλή καταναλωτική ζήτηση όσο και τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς, αναφέρει η Λέσλι Πρίστον, επικεφαλής οικονομολόγος της TD Economics, η οποία επισημαίνει ότι κανένας από αυτούς τους δύο παράγοντες δεν πρόκειται να μετριαστεί σχετικά γρήγορα. 

Επιπλέον, πολλοί Αμερικανοί δέχονται ήδη το βάρος του πληθωρισμού. Πρόσφατη έρευνα της Gallup αποκάλυψε ότι το 71% των νοικοκυριών με εισόδημα μικρότερο των 40.000 δολαρίων ετησίως αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες λόγω του πληθωρισμού, με ένα 28% να δηλώνει σοβαρά προβλήματα. 

Ο πληθωρισμός όμως επηρεάζει αρνητικά και τους υψηλόμισθους καταναλωτές, αυτούς δηλ. που κερδίζουν λιγότερα από 100.000 δολάρια το χρόνο με το 47% εξ αυτών να αναφέρουν δυσκολίες λόγω των αυξημένων τιμών καταναλωτή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News