Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: S&P 500 και Nasdaq «έσπασαν» το τριήμερο ανοδικό σερί

Wall Street: S&P 500 και Nasdaq «έσπασαν» το τριήμερο ανοδικό σερί

«Έσπασαν» το τριήμερα ανοδικό σερί οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται αύριο Παρασκευή στις ΗΠΑ. Εξαίρεση ο Dow Jones που συνέχισε σε τροχιά ανόδου για να κλείσει ωστόσο σε στάσιμα επίπεδα χωρίς καμία μεταβολή. 

O Dow έκλεισε χωρίς καμία μεταβολή, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν 0,7% και 1,7% αντίστοιχα. Ωστόσο, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με κέρδη, με το Dow να οδεύει στην καλύτερη εβδομάδα κερδών από τις αρχές Μαρτίου. Ο S&P 500 απέχει μόλις 1% από το ιστορικό υψηλό του. 

«Πιστεύουμε ότι ο Covid εξακολουθεί να επηρεάζει τους επενδυτές. Σε αυτό τώρα έρχεται να προστεθεί και η αγωνία τους για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς θα καθορίσει την επόμενη κίνηση της Φέντερα Ριζέρβ και τη στάση της στα επιτόκια», αναφέρει ο Γκρεγκ Μπάσουκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

Aρκετές μετοχές από τον κλάδο ταξιδίων, που καθοδήγησαν σε άνοδο την αγορά καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, σημείωσαν πτώση στη σημερινή συνεδρίαση. Η μετοχών των Carnival, Royal Caribbean και Norwegian Cruise Line υποχώρησε 1%, ενώ από τον αεροπορικό κλάδο αυτή της United Airlines κατέγραψε απώλειες 2%. 

Η Rent The Runway ξεχώρισε αρνητικά με τη μετοχή της να βουλιάζει 12% από τη στιγμή που ανακοίνωσε ζημίες και μικρότερη συγκριτικά με προ της πανδημίας αύξηση των συνδρομητών στο τελευταίο της τρίμηνο. 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο Παρασκευή. Οικονομολόγοι του Dow Jones προβλέπουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 6,7% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 1982. Κάποια μάλιστα οικονομολόγοι θεωρούν πιθανό ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας, να ξεπεράσει το 7%.

Οι διαμορφωτές πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να αντιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό ανακοινώνοντας στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας την ταχύτερη απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων που έχουν θέσει σε κίνηση από την έναρξη της πανδημίας.

Αρχικά θα διπλασιάσουν το ποσό της μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed, με το tapering να φθάνει τα 30 δισ. δολάρια, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση επιτοκίων ακόμη και την Ανοιξη του 2022.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ – στην εβδομάδα μετά την περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών – υποχώρησαν σε χαμηλό 52 ετών, αντανακλώντας τη μεγάλη απροθυμία των εταιρειών να απολύσουν εργαζομένους εν μέσω της μεγαλύτερης έλλειψης εργατικού δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News