Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 15:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Συνεχίζει την «προέλασή» του ο πληθωρισμός – Σε υψηλό 39 ετών τον Νοέμβριο 

Πλέον, με τα καινούργια δεδομένα οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους

ΗΠΑ: Συνεχίζει την «προέλασή» του ο πληθωρισμός – Σε υψηλό 39 ετών τον Νοέμβριο 

Ακάθεκτος συνεχίζει να προελαύνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 39 ετών τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας παράλληλα τον ανοδικό κύκλο με πολύ υψηλές τιμές τον οποίο έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι τιμές καταναλωτή τον Νοέμβριο ανέβηκαν στο 6,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, από 6,2% τον Οκτώβριο, η υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 1982.

Σε μηνιαία βάση και συγκρινόμενος με τον Οκτώβριο του 2021, ο πληθωρισμός κατέγραψε ρυθμό 0,8%, από 0,9% τον Οκτώβριο.  Οι αναλυτές του Reuters στις εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο για ποσοστό 6,8% και 0,7% σε ετήσια και μηνιαία βάση αντίστοιχα.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9% σε ετήσια και στο 0,5% σε μηνιαία βάση. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται κι ενώ έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις που αφορούν την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που έστειλαν ελπιδοφόρα μηνύματα. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα κατρακύλησαν σε χαμηλό 52 ετών, ενώ τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 11 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. 

Πλέον με τον επίμονο πληθωρισμό να επιμηκύνει την παρουσία του η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανόν να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της, πέραν της μείωσης των αγορών ομολόγων όπως έχει ήδη εξαγγείλει. 

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό φαντάζει όλο και πιο ορατό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Fed θα πρέπει να αντιδράσει καθώς πλέον ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομία του κόσμου

Πλέον, με τα καινούργια δεδομένα οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους. 

«Με τις ελλείψεις στις προμήθειες να δείχνουν ότι θα υφίστανται και το επόμενο έτος και τις τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών να τείνουν υψηλότερα, η κατάσταση με τον πληθωρισμό αναμένεται να γίνει χειρότερη πριν καλυτερεύσει». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 52 ετών οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Σάμερς: Η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022

ΗΠΑ: Ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την αύξηση του ορίου χρέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News