Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Όμικρον και Fed άσκησαν πιέσεις και στους τρεις δείκτες

Wall Street: Όμικρον και Fed άσκησαν πιέσεις και στους τρεις δείκτες

Έχασε έδαφος ο δείκτης S&P 500 από τα πρόσφατα υψηλά του, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον στην οικονομία αλλά και εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,9%, απέχοντας 1,6% από το ρεκόρ που κατέρριψε στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,89% ή κατά 320 μονάδες, παρασυρόμενος σε πτώση από 3,7% της μετοχής της Boeing, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πολύ μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,4%. Για S&P 500 και Dow πρόκειται για την χειρότερη συνεδρίαση από την 1η Δεκεμβρίου. 

Οι κλάδοι που σχετίζονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως αεροπορικές εταιρείες και όμιλοι διαχείρισης κρουαζιέρας ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους της συνεδρίασης. Η μετοχή της American Airlines υποχώρησε 5%, ενώ των Delta Air Lines και Carnival Corp. κατέγραψαν πτώση 3,4% και 4,9% αντίστοιχα. 

Σε πτώση 2% και η μετοχή της Apple, παρότι η JPMorgan ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή της, με την αμερικανική εταιρεία να αναμένεται ότι θα αποτελέσει την πρώτη εταιρεία στην ιστορία που θα «σπάσει» σύντομα το φράγμα των 3 τρισ.δολαρίων όσον αφορά στην κεφαλαιοποίησή της, καθώς έφθασε πολύ κοντά σε αυτό στη σημερινή συνεδρίαση. 

Στον αντίποδα, η Moderna που ενισχύθηκε 5,8%, μία μέρα αφότου ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι χαρακτήρισε την ενισχυτική δόση των εμβολίων ως τη «βέλτιστη μέριμνα». 

Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη έχει αναγκάσει κάποιες κυβερνήσεις να προβούν ξανά σε περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Την Κυριακή, οι ΗΠΑ προσέγγιζαν τους 800.000 θανάτους, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα το θάνατο τουλάχιστον ενός ασθενούς από τη νέα μετάλλαξη στην χώρα. 

Το ενδιαφέρον είναι φυσικό να είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, με τους επενδυτές να περιμένουν ότι θα επιταχύνει την ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών ομολόγων πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν μέχρι πρότινος, πθανόν τον Ιούνιο του 2022. Η επιτάχυνση του tapering θα μπορούσε ωστόσο να ανοίξει το δρόμο για επιτοκιακές αυξήσεις. 

«Καθώς επίκειται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τη Fed, οι επενδυτές απέχουν από ο,τιδήποτε, εκτός από τις ασφαλείς επιλογές, όπως μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ομόλογα και δολάριο. Εως τη συνεδρίαση της Fed και τη συνέντευξη Τύπου, ο φόβος θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις στην χρηματιστηριακή αγορά», αναφέρει ο Τζιμ Πόλσεν, στρατηγικός αναλυτής της Leuthold Group. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News