ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Κουρασμένοι» οι επενδυτές – Δεν φθάνουν οι άμυνες των Coca Cola, ΕΛΠΕ

Στο -0,4% και τις 884 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Κουρασμένοι» οι επενδυτές – Δεν φθάνουν οι άμυνες των Coca Cola, ΕΛΠΕ

«Κουρασμένο» εμφανίζεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει παραδοθεί εκ νέου στις διαθέσεις των πωλητών, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική κίνηση, παρά την κατά παράδοση θετική τάση των τελευταίων ημερών κάθε έτους. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,40% και διαμορφώνεται στις 884,36 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (887,96 μονάδες). 

Το τόξο των ημερησίων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 879,68 έως 889,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται πέριξ των 27 εκατομμυρίων ευρώ, ελαφρώς καλύτερα από τις προηγούμενες ημέρες.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, παρατηρούνται στις μετοχές των Jumbo και Lamda Development, οι οποίες διολισθαίνουν άνω του 2%. 

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία χάνει τουλάχιστον 1,8%, με τις τραπεζικές μετοχές των Eurobank και Πειραιώς να ακολουθούν την πτωτική τάση, σημειώνοντας κάμψη περίπου 1%. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γ.Δ. προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία αυξάνεται κατά 1,2% και τα 28,96 ευρώ, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να ορίζεται στο +1,4%, μία ανάσα από τα 6 ευρώ.  

Ταβάνι οι 900 – 920 μονάδες 

Ελλείψει νέων καταλυτών, η Λεωφόρος Αθηνών μοιάζει εγκλωβισμένη στη στασιμότητα, έχοντας ως μοναδικό μεσοπρόθεσμο στόχο την ανάκτηση των 900 – 920 μονάδων, οι οποίες αυτή την στιγμή μοιάζουν ως το ταβάνι του 2021.  

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι όσο οι ξένοι επενδυτές απουσιάζουν, είναι απίθανη μια νέα ανοδική κίνηση, η οποία μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πιο κοντά στις 950 και τις 1.000 μονάδες.  

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη, αναμφίβολα, έρχονται να ενισχύσουν την στάση αναμονής, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μείνουν (σχεδόν) ξεκρέμαστα μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) τον Μάρτιο του 2022.   

Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ απλώς θα συνεχίσει την επανεπένδυση όσων ελληνικών ομολόγων είχε αγοράσει μέχρι τώρα, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023, όταν και η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και θα έχει εισαχθεί στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP).  

Εντός εβδομάδας, στο μεταξύ, θα τεθεί σε ισχύ η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, με τη μετοχή της Quest να παίρνει τη θέση της ΕΧΑΕ στον κλάδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ την Παρασκευή έχουμε και τη λήξη των παραγώγων.  

Μικρές απώλειες στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, παραμένει σε αρνητικό έδαφος και δεν δείχνει διάθεση ανάκαμψης μετά την χθεσινή διόρθωση. Έτσι, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών, βρίσκεται στο -0,33% και τις 567,33 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 1% και χάνει το τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ, ενώ κατά 0,9% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία επιστρέφει στο επίπεδο του 1,3 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται στο -0,4% και το 1,05 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,7% και τα 2,77 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank κατακρημνίζεται στο -8% και το 0,34 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,43% 1,049 ευρώ  
  • Attica Bank -7,90% 0,344 ευρώ  
  • Eurobank -0,95% 0,893 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,69% 2,777 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,91% 1,309 ευρώ  

Μικρό προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Lamda Development, η οποία διολισθαίνει κατά 2,5% και καθορίζεται στα 6,8 ευρώ. Κατά 2% μειώνεται και η μετοχή της Jumbo, η οποία διαπραγματεύεται στα 12,5 ευρώ. Απώλειες κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Viohalco, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.  

Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 1,4% και τα 5,98 ευρώ, ενώ η μετοχή της Σαράντης αυξάνεται κατά 0,9% και τα 8,71 ευρώ. Στο +1,2% βρίσκεται, επίσης, η μετοχή της Coca Cola. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ακολουθεί στο 0,7% και η μετοχή του ΟΤΕ στο 0,6%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas διολισθαίνει κατά 2,5% και τα 8,8 ευρώ, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Παπουτσάνης, Κρι – Κρι, Intracom, Ευρωπαϊκής Πίστης, ΕΛΤΟΝ και Profile να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 72 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς         

moneyreview.gr    

Διαβάστε επίσης:   

JP Morgan: Long στα ελληνικά ομόλογα – Γιατί δεν φοβάται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 

UBS: Τι θα πει για την Ελλάδα στις 16 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ 

Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιβεβαιώνει η Attica Bank 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News