ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δυσκολεύεται με τις 900 μονάδες – Απώλειες 1% στις τράπεζες

Στο -0,1% και τις 897 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Δυσκολεύεται με τις 900 μονάδες – Απώλειες 1% στις τράπεζες

Αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων παρουσιάζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, δείχνοντας να μην εμπιστεύονται το αναπτυξιακό story της αγοράς.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,12% και διαμορφώνεται στις 897,57 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (898,63 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 897,47 έως 904,24 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο 4ώρο της ημέρας. 

Παρά την ανοδική εκκίνηση, οι πωλητές έχουν ισορροπήσει την κατάσταση και έχουν αναλάβει τα ηνία, με τη μετοχή της Lamda Development να διολισθαίνει κατά 1,2% και να χάνει τα 7,1 ευρώ. Κατά 1% μειώνονται και οι τραπεζικές μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Alpha Bank. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Aegean ενισχύεται κατά 2% και «πιάνει» τα 5 ευρώ, παρέχοντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αυξάνεται δυναμικά κατά σχεδόν 3% και καθορίζεται μία ανάσα από τα 14 ευρώ. 

«Πλούσια» εβδομάδα 

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ήπια ανοδικά (+0,5% ο Stoxx 600), η Λεωφόρος Αθηνών έχει όλα τα φόντα να ανακτήσει το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τις 22 Νοεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον.  

Ωστόσο, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οι επενδυτές είναι διστακτικοί και δεν εμπιστεύονται το αναπτυξιακό story της χώρας, παρότι το ελληνικό ταμπλό βρίθει «φθηνών» μετοχών, στις οποίες αξίζει να ποντάρει κάποιος. 

Το ενδιαφέρον, στο μεταξύ, στρέφεται στην επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), το οποίο όπως όλα δείχνουν θα τερματιστεί τον Μάρτιο του 2022.  

Ερωτηματικό αποτελεί τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια» και επομένως, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) της ΕΚΤ, κάτι που ενδεχομένως αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας.  

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι εντός εβδομάδας θα τεθεί σε ισχύ η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, με τη μετοχή της Quest να παίρνει τη θέση της ΕΧΑΕ στον κλάδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.  

Στο -1% οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, υποκύπτει στις πιέσεις, καθώς λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 1,07% και καθορίζεται στις 575,91 μονάδες, απέχοντας πλέον 25 μονάδες από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μειώνεται κατά 1% και επιστρέφει στα 2,8 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο -0,9% και το 1,07 ευρώ. 

Επιπλέον, η μετοχή της Eurobank καταγράφει πτώση κατά 0,6% και αναδιπλώνεται στο 0,90 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να έπεται στο -0,4% και το 1,33 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται στο -1,3% και το 0,38 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,96% 1,0795 ευρώ  
  • Attica Bank -1,30% 0,38 ευρώ  
  • Eurobank -0,61% 0,9064 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -1,02% 2,82 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,42% 1,337 ευρώ  

Προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ξεχωρίζει στο +2,9% και τα 13,9 ευρώ, με τη μετοχή της Aegean να ενισχύεται κατά 2% και τα 5 ευρώ. Κατά 1% αυξάνεται και η μετοχή του ΟΤΕ. 

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Lamda Development, η οποία υποχωρεί κατά 1,2% και μειώνεται στα 7,1 ευρώ. Κατά 0,9% διολισθαίνουν και οι μετοχές των Mytilineos – ΔΕΗ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Profile και Cenergy ενισχύονται άνω του 1%, ενώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής οπισθοχωρεί κατά 2,7% και η μετοχή της ΑΒΑΞ κατά 1,1%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 25 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 66,2 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr  

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021 

Jefferies: Η Ευρώπη επιστρέφει – Στις top επιλογές του 2022 η Ελλάδα 

Πλαστικά Θράκης: Δημοσίευση της τρίτης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News