ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021

Οι σταθερές της αγοράς

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021

Στην τελευταία στροφή του 2021 βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ελάχιστες συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι το τέλος του έτους. 

Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι θα κλείσει γύρω στις 900 μονάδες, καταφέρνοντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και αδυνατώντας να κινηθεί προς τις 950 μονάδες. 

Από τις αρχές του έτους, η Λεωφόρος Αθηνών μετράει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 11%, ένα ποσοστό υποδεέστερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η σταθεροποίηση στις 900 μονάδες, από μόνη της, έχει σημαντική αξία, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την ευαισθησία της αγοράς στον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά έχει εμφανίσει ορισμένες «σταθερές», δηλαδή μετοχές που αποτελούν το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, μετρώντας αξιόλογα κέρδη μέσα στο 2021. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Eurobank, η οποία στο 11μηνο έχει παρουσιάσει κέρδη 57%, με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται στο 0,91 ευρώ, χάρη κυρίως στην αισθητή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPLs).  

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021-1

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ «μετράει» άνοδο άνω του 30%, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα των 10 ευρώ (9,75 ευρώ), δείγμα της σταδιακής επιστροφής στην κερδοφορία και των μεγάλων προοπτικών του Ομίλου στην πράσινη ενέργεια. 

Μάλιστα, το ράλι για τη ΔΕΗ επήλθε παρά και κόντρα στην προσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1,35 δισ. ευρώ, μια διαδικασία η οποία παραδοσιακά δημιουργεί συνθήκες μεταβλητότητας και ρευστοποιήσεων. 

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021-2

Στο +25% καθορίζονται, ταυτόχρονα, τα συνολικά κέρδη της ΓΕΚ Τέρνα, με τη μετοχή του κατασκευαστικού ομίλου να φλερτάρει με τα 10 ευρώ (9,8 ευρώ), έχοντας καταφέρει να αναδειχθεί στον βασικό παίχτη της ελληνικής αγοράς και διαθέτοντας ένα τεράστιο ανεκτέλεστο, άνω των 4,5 δισ. Ευρώ. 

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021-3

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Mytilineos εμφανίζει σωρευτική άνοδο κατά 28% και η μετοχή της Viohalco κατά 20%, καθώς αμφότερες αναμένεται να εμφανίζουν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, χάρη στις υψηλές τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.  

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021-4

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021-5

Και αυτό παρά το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Άλλωστε, οι δύο ελληνικές βιομηχανίες είχαν τη δυνατότητα είτε να έχουν «κλειδωμένες» τιμές ρεύματος με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. είτε να μεταφέρουν το επιπλέον κόστος στις τελικές τιμές που καταβάλλουν οι πελάτες τους. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Τα 3 σενάρια για το τέλος του 2021

Νέα Υόρκη: Η Όμικρον αναβάλλει το επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα

Αγορές: Θα έρθει φέτος ο Άη-Βασίλης στα διεθνή χρηματιστήρια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News