ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση στο φινάλε – Βουτιά 3% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση στο φινάλε – Βουτιά 3% στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι απλώς δεν διέσπασε τις 900 μονάδες, όπως πολλοί περίμεναν σήμερα, αλλά εντούτοις έχασε και τις 900 μονάδες, με τους επενδυτές να «στοχοποιούν» τον τραπεζικό κλάδο και να επιβεβαιώνουν τη φοβία να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. 

Πιο συγκεκριμένα, παρά το θετικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης υπέκυψε στις πιέσεις και κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 1,19%, υποχωρώντας στις 887,96 μονάδες και χάνοντας περισσότερες από 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (898,63 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 17 μονάδες (από 887,14 έως 904,24 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 43 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι πωλητές στοχοποίησαν κατά κύριο λόγο τις τράπεζες, με τη μετοχή της Alpha Bank να διολισθαίνει κατά 3,3% και να επιστρέφει στα επίπεδα του 1,05 ευρώ. Στο -3,2 καθορίστηκε η πτώση και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με τη μετοχή της Πειραιώς να κλείνει στο -1,6%. 

Την ίδια ώρα, υπό κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και αρκετά μη τραπεζικά blue chips. Ενδεικτικά, η μετοχή της Lamda Development τερμάτισε στο -2,7%, ενώ απώλειες πέροξ του 2% εμφάνισαν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Aegean «απογειώθηκε» κατά 3,5% και «έπιασε» τα 5 ευρώ, παρέχοντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Κατά 1% αυξήθηκαν και οι μετοχές των Viohalco – Τέρνα Ενεργειακή. 

«Πλούσια» εβδομάδα  

Η Λεωφόρος Αθηνών απώλεσε ακόμη μία ευκαιρία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να ανακτήσει το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τις 22 Νοεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον.   

Κι αυτό, διότι οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί και δεν εμπιστεύονται το αναπτυξιακό story της χώρας, παρότι το ελληνικό ταμπλό βρίθει «φθηνών» μετοχών, στις οποίες αξίζει να ποντάρει κάποιος.  

Το ενδιαφέρον, στο μεταξύ, στρέφεται στην επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), το οποίο όπως όλα δείχνουν θα τερματιστεί τον Μάρτιο του 2022.   

Ερωτηματικό αποτελεί τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια» και επομένως, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) της ΕΚΤ, κάτι που ενδεχομένως αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας.   

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι εντός εβδομάδας θα τεθεί σε ισχύ η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, με τη μετοχή της Quest να παίρνει τη θέση της ΕΧΑΕ στον κλάδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.  

Στο -2,4% οι τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, παρασέρνοντας πτωτικά τον Γενικό Δείκτη, υπέκυψε στις πιέσεις, καθώς υποχώρησε σημαντικά κατά 2,40% και καθορίστηκε στις 568,21 μονάδες, απέχοντας πλέον 32 μονάδες από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώθηκε κατά 3,3% και επέστρεψε στo επίπεδο του 1,05 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε στο -3,2% και τα 2,75 ευρώ.  

Επιπλέον, η μετοχή της Eurobank κατέγραψε πτώση κατά 1,1% και αναδιπλώθηκε στο 0,90 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να διαμορφώνεται στο -1,6% και το 1,32 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank έκλεισε στο -3% και το 0,37 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -3,35% 1,0535 ευρώ   
  • Attica Bank -2,99% 0,3735 ευρώ   
  • Eurobank -1,14% 0,9016 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -3,19% 2,758 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,64% 1,321 ευρώ   

Κυριαρχία των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Lamda Development ξεχώρισε αρνητικά στο -2,7% και τα 7,00 ευρώ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να υποχωρεί κατά 2,5% και τα 9,5 ευρώ. Κατά 2% μειώθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ  η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στο -1,9%. 

Στον αντίποδα, αξιοσημείωτη άνοδο εμφάνισε η μετοχή της Aegean, η οποία απογειώθηκε κατά 3,5% και τερμάτισε στα 5,07 ευρώ. Κατά 1% αυξήθηκαν και οι μετοχές των Viohalco – Τέρνα Ενεργειακή.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Intrakat, Intracom και Τεχνική Ολυμπιακή σημείωσαν κάμψη άνω του 2,5%, ενώ οι μετοχές των ΕΛΤΟΝ και Κρι – Κρι αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5%. 

Συνολικά, 23 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 84 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

moneyreview.gr   

Διαβάστε επίσης:  

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021  

Jefferies: Η Ευρώπη επιστρέφει – Στις top επιλογές του 2022 η Ελλάδα  

Πλαστικά Θράκης: Δημοσίευση της τρίτης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News