ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Τι θα πει για την Ελλάδα στις 16 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ

UBS: Τι θα πει για την Ελλάδα στις 16 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιθανότατα ανοικτό στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο κλασικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP, όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία PEPP, εκτιμά η UBS σε σημερινή ανάλυσή της.

Παρότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και της πανδημίας έχουν περιπλέξει τη θέση της ΕΚΤ, εν όψει των κρίσιμων ανακοινώσεων της 16ης Δεκεμβρίου, εντούτοις η UBS προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη λήξη του PEPP για το τέλος του Μαρτίου και θα επαναλάβει ότι οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.

Έτσι, πέραν των μηνιαίων αγορών τίτλων ύψους 20 δισ. ευρώ, η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προσθέσει άλλα 150-250 δισ. ευρώ στο APP για διάστημα 6-9 μηνών, ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε τυχόν διακυμάνσεις στην αγορά, κατόπιν της λήξης του PEPP.

Όπως τονίζει η UBS, η λήξη του PEPP είναι ένα ευαίσθητο βήμα για την ΕΚΤ, αλλά καμία χώρα δεν επηρεάζεται τόσο πολύ όσο η Ελλάδα (με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο PEPP, αλλά εξαιρούνται από το APP λόγω της junk αξιολόγησής τους).

«Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, έχει κάνει lobbying για μία αλλαγή στους κανόνες επιλεξιμότητας που θα επέτρεπε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να γίνουν επιλέξιμα για το APP. Παρότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πιστεύουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο ίσως να είναι ανοικτό σε έναν (ενδεχομένως χρονικά περιορισμένο) συμβιβασμό που θα επέτρεπε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να παραμείνουν μέρος του APP, τουλάχιστον για την ώρα», αναφέρουν οι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο της επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν, δηλαδή τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023, τονίζει η UBS.

Στο ζήτημα της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (για την οποία η ΕΚΤ έδωσε waiver στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού και έως τον Ιούνιο του 2022), ο οίκος εκτιμά ότι οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να καθυστερήσουν έως το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι περιμένει την επέκταση του waiver.

Επιτόκια

Το κεντρικό σενάριο της UBS μιλά για διατήρηση της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ το 2022 και το 2023, όμως ο οίκος βλέπει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας σταδιακής μείωσης του APP ήδη από το 2022 όπως και της αύξησης των επιτοκίων το 2023.

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Έρχονται ανακοινώσεις από ΕΚΤ

Capital Economics: Η ΕΚΤ δεν θα κάνει το «επιπόλαιο λάθος» να αφήσει την Ελλάδα εκτός QE

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News