Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ο Πάουελ «τρόμαξε» την αγορά – Σε «βαθύ κόκκινο» και οι τρεις δείκτες

Wall Street: Ο Πάουελ «τρόμαξε» την αγορά – Σε «βαθύ κόκκινο» και οι τρεις δείκτες

Σε «βαθύ κόκκινο» έκλεισε η Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση, μετά την ανάκαμψη της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές επαναξιολόγησαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Την πτώση ενέτειναν οι «επιθετικές» δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα συζητήσει επιτάχυνση του tapering στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και γι΄αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να αποσυρθεί από την φρασεολογία της Fed η λέξη «προσωρινός». 

Ο Dow Jones υποχώρησε 650 μονάδες ή 1,86%, δεχόμενος πιέσεις από τις απώλειες των American Express και Salesforce. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,9%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,55%. Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης του δείκτη Russell 2000 παρουσίασαν απώλειες 1,9%, καθώς τα ονόματα που θεωρούνται πιο ευάλωτα στον οικονομικό κύκλο επλήγησαν περισσότερο. 

Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 κατέγραψαν απώλειες, με τις μεγαλύτερες να παρουσιάζει ο κλάδος επικοινωνίας, ενώ ακολουθεί η ενέργεια, καθώς οι τιμές αργού βούλιαξαν 6%. 

Σε πτώση και οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας, με εξαίρεση την Apple που κατέγραψε κέρδη άνω του 2%.

Μιλώντας στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, ο Πάουελ είπε ότι ο ρυθμός μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων μπορεί τώρα να αυξηθεί πέραν των 15 δισ.δολαρίων που ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, επικαλούμενος τη δυναμική της οικονομίας και τις πιο έντονες πληθωριστικές πιέσεις. 

Οι δηλώσεις Πάουελ υποδηλώνουν ότι η Fed αλλάζει τη στάση της ως προς τον πληθωρισμό, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να επιταχύνει και τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η πτώση είχε αρχίσει νωρίτερα, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna είπε ότι τα υφιστάμενα εμβόλια ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη νέα μετάλλαξη. Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση της Regeneron, ότι η θεραπεία με τα αντιβιοτικά της ενδεχομένως να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στην Όμικρον. Η μετοχή της Moderna υποχώρησε 4,4%.  

«Η αγορά μετοχών είναι επικεντρωμένη σε οιαδήποτε είδηση αφορά στη νέα μετάλλαξη και γι΄αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται αρκετή μεταβλητότητα και αβεβαιότητα έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο», ανέφερε αναλυτής της Leuthold Group.

Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν και πάλι οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου. Η μετοχή της Expedia υποχώρησε 3,3%, της Norwegian Cruise Line Holdings 3,5% και της Booking Holdings 3,7%.

Σε μηνιαία βάση ο S&P έχασε 0,8%, ο Dow Jones υποχώρησε 3,7%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε μικρά κέρδη 0,25%.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News