Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανάκαμψη με ώθηση από την τεχνολογία

Wall Street: Ανάκαμψη με ώθηση από την τεχνολογία

Σε ανάκαμψη γύρισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές μετά το μεγάλο sell off της Παρασκευής, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων lockdown ως απάντηση στη νέα μετάλλαξη Ομικρον. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 240 μονάδες ή 0,68%, ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,32%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,9%. Ωστόσο, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, που διαθέτει τις πλέον ευάλωτες στον οικονομικό κύκλο μετοχές, υποχώρησε 0,2%.   

«Εάν οι πολίτες εμβολιαστούν και φορούν τις μάσκες τους, τότε δεν υπάρχει λόγος για lockdown», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος απέκλεισε και νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

«Υπάρχουν πολλές περισσότερες ερωτήσεις από απαντήσεις όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, όμως μετά από ό,τι συνέβη την Παρασκευή, η σημερινή ανάκαμψη αποτελεί ένα πολύ θετικό σημάδι. Είδαμε και άλλες μεταλλάξεις να προκαλούν αντίστοιχο πανικό, όμως μετά από λίγο διάστημα η ηρεμία αποκαταστάθηκε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό», ανέφερε ο Ράιαν Ντέτρικ της LPL Financial. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της τεχνολογίας, με τη Tesla να καταγράφει άνοδο περίπου 5%, τη Microsoft 2,4%, ενώ Amazon και Apple από 2% εκάστη. Μεγαλύτερη νευρικότητα παρουσίασε ωστόσο η μετοχή του Twitter μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Τζακ Ντόρσεϊ αποχωρεί από το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου. 

O επιμέρους δείκτης τεχνολογίας του S&P 500 κατέγραψε άνοδο 2,6% καλύπτοντας όλες τις απώλειες της Παρασκευής στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 9 Μαρτίου. Κέρδη 4,1% παρουσίασε και ο δείκτης ημιαγωγών της Φιλαδέλφια, απέχοντας μόλις 0,1% από το ιστορικό υψηλό της 19ης Νοεμβρίου. 

Οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου άνοιξαν με άνοδο, εν συνεχεία υποχώρησαν για να επιστρέψουν σε άνοδο σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση. Η μετοχή της United Airlines ενισχύθηκε περισσότερο από 1%, της Royal Caribbean 3,9% και της TJX Companies περισσότερο από 2%. 

Η Merck ξεχώρισε αρνητικά, λειτουργώντας ως «βαρίδι» για το Dow, υποχωρώντας περισσότερο από 5% από τη στιγμή που η Citi υποβάθμισε τη μετοχή της σε αρνητική από σύσταση αγοράς, επικαλούμενη τις δυσκολίες στην παρασκευή του φαρμάκου κατά του HIV. 

Στον αντίποδα η Moderna που «είδε» τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 9%, μετά το άλμα 20% της Παρασκευής, κόντρα στις υπόλοιπες μαζικές ρευστοποιήσεις. Οι εταιρείες παρασκευής εμβολίων ανακοίνωσαν μέτρα για να διερευνήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, προκειμένου να διαπιστωθεί πως συμπεριφέρονται τα υπάρχοντα εμβόλια.

Σε ανάκαμψη και ορισμένες μετοχές τραπεζών, όπως των Wells Fargo και PNC Financial, μετά την επιστροφή σε άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News