Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Απώλειες 20% το Νοέμβριο – Η χειρότερη πτώση από πέρυσι το Μάρτιο

Πετρέλαιο: Απώλειες 20% το Νοέμβριο – Η χειρότερη πτώση από πέρυσι το Μάρτιο

Nέα «βουτιά» έκαναν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, με το αργό να κατακρημνίζεται 6%, μετά τις αμφιβολίες που δημιούργησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, αποσταθεροποιώντας τις χρηματοοικονομικές αγορές και υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρεί 4,32% στα 70,28 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ στη Νέα Υόρκη τιμή αργού καταγράφει απώλειες 7% στα 64,81 δολάρια το βαρέλι. «Η απειλή για το πετρέλαιο είναι ορατή. Ακόμη ένα κύμα lockdowns θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά 3 εκατ.βαρέλια ημερησίως στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς οι κυβερνήσεις δίδουν προτεραιότητα στη διασφάλιση της υγείας, επιβάλοντας ξανά περιορισμούς στα ταξίδια», όπως αναφέρει αναλυτής της Rystad Energy.

Nα σημειωθεί ότι το Νοέμβριο οι τιμές πετρελαίου έκαναν βουτιά 20%, στην χειρότερη μηνιαία επίδοση από το Μάρτιο του 2020. 

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο απωλειών για το πετρέλαιο μετά τη βουτιά του 12% που υπέστη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν έγινε γνωστή η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, παρότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει.  

Πιέσεις άσκησαν και οι πιο «επιθετικές» δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να συζητήσει επιτάχυνση των αγορών ομολόγων στην επόμενη συνεδρίασή της, εν μέσω της ισχυρής ανάπτυξης και των προβλέψεων ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει έως τα μέσα του επόμενου έτους. 

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ, οι τιμές πετρελαίου, ειδικά του αμερικανικού αργού υποχώρησαν ακολουθώντας και τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street που κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, πληθαίνουν οι πιθανότητες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα «παγώσουν» τα σχέδιά τους να προσθέσουν επιπλέον 400.000 βαρέλια στην αγορά τον Ιανουάριο. «Πιστεύουμε ότι το καρτέλ σε συνδυασμό με Ρωσία και τους υπόλοιπους πετρελαιοπαραγωγούς θα σταματήσουν τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής μετά τη νέα μετάλλαξη αλλά και την απόφαση των ΗΠΑ να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα», αναφέρει αναλυτής της Commonwealth Bank. 

Ήδη, εντείνονται οι πιέσεις εντός του ΟΠΕΚ+, που συνεδριάζει στις 2 Δεκεμβρίου, να επανεξετάσει το σχέδιο για την παραγωγή του μετά την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και τις κορυφαίες καταναλώτριες την προηγούμενη εβδομάδα. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News