Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 22:35
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Με απώλειες 3% έως 4% στην εβδομάδα

Πετρέλαιο: Με απώλειες 3% έως 4% στην εβδομάδα

Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα η αγορά πετρελαίου, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας αλλά και ανησυχιών για αύξηση της προσφοράς την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και μείωση της ζήτησης. 

Η σημερινή συνερίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια, καθώς αρχικά οι τιμές κατέγραφαν πτώση, γύρισαν σε άνοδο και τώρα ξανά πάλι σε πτώση. Η τιμή brent υποχωρεί 0,22% στα 73,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού κινείται στα 71,50 δολάρια με πτώση 0,17%. Νωρίτερα και οι δύο τιμές σημείωναν πτώση ενός δολαρίου. 

Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή brent κατέγραψε απώλειες περίπου 3%, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Η τιμή αργού απώλεσε περίπου 4% της αξίας της την εβδομάδα, καταγράφοντας απώλειες για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά. Πρόκειται για την πρώτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για το αργό από το Μάρτιο. 
   
«Οσο περισσότερο καθυστερήσει η σύγκλιση έκτακτης συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ για να συμφωνήσουν για αύξηση της παραγωγής, τόσο περισσότερο ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποια μέλη να αυξήσουν μονομερώς τις ποσοστώσεις της παραγωγής τους, όπως το Ιράκ», αναφέρει ο Μπομπο Γιόουγκερ της Mizuho. 

Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ προβλέπει αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το επόμενο έτος στα προ της πανδημίας επίπεδα, περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι, χάρη στις αυξημένες ανάγκες ΗΠΑ, Κίνας και Ινδίας, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τη μετάλλαξη Δέλτα εγείρει τον κίνδυνο νέων lockdowns τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν και πάλι τη ζήτηση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News