Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 21:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ράλι 3% μετά την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Ράλι 3% μετά την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από ΗΠΑ

Σε εντυπωσιακό ράλι επιδόθηκαν οι τιμές πετρελαίου μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ απελευθερώνουν 50 εκατ.βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μία συντονισμένη κίνηση με τις κορυφαίες καταναλώτριες του πλανήτη Κίνα, Ινδία, Ν.Κορέα, Ιαπωνία και Βρετανία για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.

Η άνευ προηγουμένου απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων λαμβάνει χώρα μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις των ΗΠΑ προς τον ΟΠΕΚ+ να λάβει μέτρα για την αποθέρμανση της αγοράς, εκκλήσεις που είχαν αγνοηθεί από τους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς. 

Αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος στις τιμές θα είναι βραχυπρόθεσμος μετά από τη μεγάλη μείωση των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια αλλά και την ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού. Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραφε κέρδη άνω του 3% στα 82,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού ξεπέρασε τα 78 δολάρια με άνοδο 2,5%. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο για το brent από τον Αύγουστο και για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 16 Νοεμβρίου. 

Οι φημολογίες για συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων που κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες, το ισχυρό δολάριο και ενδεχόμενο πλήγμα στη ζήτηση για πετρέλαιο από ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη οδήγησαν την τιμή brent σε πτώση 10% από το υψηλό τριεών ετών των 86,70 δολαρίων που άγγιξε στις 25 Οκτωβρίου. 
    
«Η ιστορία έχει δείξει ότι η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων έχει βραχυπρόθεσμο μόνο αντίκτυπο στις τιμές, ενώ η κίνηση αυτή συνιστά διακήρυξη πολέμου των ΗΠΑ κατά του ΟΠΕΚ+», αναφέρει ο Φίλ Φλίν, στρατηγικός αναλυτής της Price Futures. Μέχρι στιγμής, το καρτέλ μαζί με την Ρωσία ανθίσταντο στις επανειλημμένες αιτήσεις της Ουάσιγκτον να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. 
  
Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σαχαουίλ Αλ-Μαζρουέι δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο οι χώρες του Κόλπου θα πρέπει να αυξήσουν την προσφορά τους αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι θα υπάρχει πλεόνασμα πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο του 2022. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News