Business & Finance Τετάρτη 30/06/2021, 22:45
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πετρέλαιο: Ο μεγάλος νικητής του α’ εξαμήνου με κέρδη 45%

Πετρέλαιο: Ο μεγάλος νικητής του α’ εξαμήνου με κέρδη 45%

Mε άνοδο έκλεισε η αγορά πετρελαίου τον Ιούνιο, το δεύτερο τρίμηνο αλλά και το πρώτο εξάμηνο, καθώς η επανεκκίνηση των οικονομιών αυξάνει τη ζήτηση για καύσιμα την ώρα που τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώνονται εδώ και έξι συναπτές εβδομάδες.

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη ξεπέρασε τα 73 δολάρια, αποχαιρετώντας τον Ιούνιο με άνοδο, στη διάρκεια του οποίου οι δύο τιμές ενισχύθηκαν 8% εως 10%.

Στο δεύτερο τρίμηνο, τα κέρδη της τιμής brent κυμάνθηκαν στο 18%, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, το πετρέλαιο υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος νικητής με κέρδη 45%, στη μεγαλύτερη άνοδο πρώτου τριμήνου από το 2009.  

«Με τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ να μειώνονται σταθερά και την επικείμενη αυριανή συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, αναμένουμε ότι οι τιμές θα αυξηθούν, καθώς η αγορά φωνάζει να αυξηθεί η προσφορά», λέει χαρακτηριστικά ο Αντριου Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. 

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΠΕΚ, η αγορά πετρελαίου αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα από τον Αύγουστο και θα συνεχίσει έτσι έως το τέλος του έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο προβλέπει ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021, εκ των οποίων τα 5 εκατ.βαρέλια θα λάβουν χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί επιπλέον κατά 2,2 εκατ.βαρέλια έως τα τέλη του 2021, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα έλλειμμα της τάξης των 5 εκατ.βαρελιών στην αγορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News