Business & Finance Τετάρτη 30/06/2021, 19:56
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Aγορά ξυλείας: Εσκασε η «φούσκα» – Σε πτώση 42% οι τιμές

Aγορά ξυλείας: Εσκασε η «φούσκα» – Σε πτώση 42% οι τιμές

Η μεγάλη «φούσκα» στην αγορά ξυλείας φαίνεται ότι «έσκασε». 

Μετά από μία εκρηκτική κούρσα σε δυσθεώρητα ύψη στη διάρκεια της φετινής Ανοιξης, οι τιμές προσγειώθηκαν απότομα στη Γη, καθώς η προσφορά αυξήθηκε, η κερδοσκοπία περιορίστηκε και η ζήτηση για νέες κατασκευές μετριάστηκε. Τα προθεσμιακά συμβόλαια ξυλείας βούλιαξαν 42% μόνο τον Ιούνιο, στην χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 1978. Το συγκεκριμένο εμπόρευμα έχει «δει» την αξία του να υποχωρεί περισσότερο από 13% στη διάρκεια του 2021, με αποτέλεσμα να γνωρίσει το πρώτο αρνητικό πρώτο εξάμηνο από το 2015. 

Aγορά ξυλείας: Εσκασε η «φούσκα» – Σε πτώση 42% οι τιμές-1

Στην κορύφωσή τους στις 7 Μαίου, οι τιμές ξυλείας είχαν αγγίξει ιστορικό υψηλό στα 1.670,50 δολάρια ανά χίλια ποδια, τιμή έξι φορές υψηλότερη από το χαμηλό του Απριλίου του 2020. 

Η αντίστροφη πορεία στο ράλι των τιμών ξυλείας έλαβε χώρα όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να πηγαίνουν ξανά διακοπές μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, αφήνοντας στην άκρη τα σχέδιά τους για νέες κατασκευές ή ανακαινίσεις. Στη δραστική μείωση των τιμών οδήγησαν και οι ανησυχίες πολλών καταναλωτών ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. 

«Η πτώση αυτή υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει για πάντα. Οι προμηθευτές σε διάφορους κλάδους φαίνεται να αναλαμβάνουν κοινή δράση για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και αυτό αποδίδει καρπούς σε αρκετές περιπτώσεις, όπου είναι εφικτό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην αγορά της ξυλείας και αυτό θα συμβεί και με άλλα εμπορεύματα», εξηγεί ο Μπραντ ΜακΜίλαν της Commonwealth Financial Network. 

Στις αρχές του έτους, οι μεγάλες ελλείψεις σε ξυλεία είχαν οδηγήσει προς στιγμή τη μέση τιμή μίας νέας κατοικίας στις ΗΠΑ σε αύξηση της τάξης των 36.000 δολαρίων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κτηματομεσιτών. 

Τώρα, τα προθεσμιακά συμβόλαια ξυλείας υποχωρούν για έκτη διαδοχική εβδομάδα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει όλα τα φετινά κέρδη. Η τιμή ποχώρησε σήμερα επιπλέον 3,6% στα 730 δολάρια ανά χίλια πόδια. 

Πηγη: CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News