Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 20:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Δεν ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ – Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Δεν ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ – Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

Σταθερός στα σχέδιά του για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από το Δεκέμβριο παρέμεινε ο ΟΠΕΚ+ κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του, παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ για περαιτέρω αύξηση της προσφοράς, ώστε να βοηθήσει στην αποθέρμανση των τιμών. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει μία σειρά από εργαλεία για να εγγυηθεί ότι όλα τα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στην ενέργεια.

Ωστόσο, ο κορυφαίος πετρελαιοπαραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, απέρριψε τις εκκλήσεις για πιο γρήγορη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, επικαλούμενη την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.   
 
Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ έχουν πλήρη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους, σε περίπτωση που κρίνουν ότι ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα δεν θα παρακινήσουν τους αμερικανούς παραγωγούς να αυξήσουν τις ποσότητες πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν νέες εξάρσεις της πανδημίας και πισογύρισμα στην ανάκαμψη της οικονομίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί ξανά η ζήτηση. Ο ίδιος βλέπει μία «τεράστια» αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, λόγω της βραδύτερης κατανάλωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε ότι από τον Αύγουστο ο ΟΠΕΚ έχει ήδη προσθέσει στην παραγωγή του 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως και θα συνεχίσει με επιπλέον προσφορά 400.000 βαρελιών ημερησίως κάθε μήνα έως τα τέλη του 2021 και στους πρώτους μήνες του 2022.  

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μείωση της ζήτησης πετρελαίου στην Ε.Ε. τον Οκτώβριο. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού», ανέφερε ο Νόβακ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ΟΠΕΚ επέλεξε να μην προσθέσει άλλη ποσότητα πετρελαίου στην παγκόσμια παραγωγή. 

Σε πτώση οι τιμές πετρελαίου – Πού οφείλεται

Οι τιμές πετρελαίου γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τα αρχικά τους κέρδη, μετά από την είδηση που μετέδωσε η τηλεόραση του Al Arabiya της Σαουδικής Αραβίας ότι η παραγωγή του βασιλείου θα ξεπεράσει σύντομα τα 10 εκατ.βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία. 

Η είδηση αυτή έλαβε χώρα αφότου ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του αποφάσισαν να παραμείνουν σταθεροί στο σχέδιό τους για σταδιακή αύξηση της παραγωγής. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 0,90% στα 81,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι με πτώση 1,42%.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News