Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 15:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε νέο χαμηλό πανδημίας οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Αύριο αναμένονται τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αναφορικά με την εικόνα της αγοράς εργασίας

ΗΠΑ: Σε νέο χαμηλό πανδημίας οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Περαιτέρω σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα να σημειώνουν νέο χαμηλό 19 μηνών, διάστημα που αφορά από τότε που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 14.000, για να φθάσουν στις 269.000 και να σημειώσουν νέο χαμηλό πανδημίας. 

Η περασμένη εβδομάδα είναι η τέταρτη συναπτή κατά την οποία οι νέες αιτήσεις έχουν υποχωρήσει υπό των 300.000, ενώ πλέον προσεγγίζουν το επίπεδο των 250.000 (η αμερικανική αγορά εργασίας θεωρείται υγιής όταν οι νέες αιτήσεις κυμαίνονται μεταξύ 200.000 και 250.000 αιτήσεων). 

Την ίδια ώρα, ξεχωριστή ανακοίνωση της εταιρείας Challenger, Gray & Christmas, έδειξε ότι τον Οκτώβριο οι καταγγελίες συμβάσεων από τους Αμερικανούς εργοδότες αυξήθηκαν κατά 27,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις 22.822 καταγγελίες, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το 22% εξ αυτών των καταγγελιών αφορούσε προσωπικό που αρνείται να εμβολιασθεί και να ακολουθήσει τις οδηγίες της επιχείρησης που απασχολείται. 

«Γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους και στην πραγματικότητα αναζητούν εργαζομένους», δήλωσε ο Άντριου Τσάλεντζερ , ανώτερος αντιπρόεδρος στην Challenger, Gray & Christmas. «Και για πολλούς κρατικούς υπαλλήλους και εργολάβους, καθώς και για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν ήδη εντολές. Κάτι που περιπλέκει τις προσπάθειες για προσλήψεις και διατήρηση των υφιστάμεων θέσεων εργασίας ».

Χθες, η έρευνα της ADP National Employment, έδειξε ότι οι νέες θέσεις εργασίας κατέγραψαν ισχυρή αύξηση τον μήνα έως τα μέσα Οκτωβρίου, φθάνοντας στις 571.000 θέσεις, από 523.000 ένα μήνα νωρίτερα. Ωστόσο, αύριο αναμένονται τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αναφορικά με την εικόνα της αγοράς εργασίας, τα οποία θεωρούνται πιο αξιόπιστα, καθώς θεωρείται από τους ειδικούς ότι ο τρόπος συλλογής δεδομένων του υπουργείου Εργασίας είναι πιο συνεκτικός. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News