Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 21:25
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε άνοδο 2% οι τιμές – Μειώνονται τα παγκόσμια αποθέματα

Πετρέλαιο: Σε άνοδο 2% οι τιμές – Μειώνονται τα παγκόσμια αποθέματα

Κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ενισχύθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των αμερικανικών και γενικότερα των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφωνόταν στα 76,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν.Υόρκη η τιμή αργού κινείτο πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. 

Αναλυτές περιμένουν περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων αργού στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι υποχωρούν σε σταθερή βάση για επτά συναπτές εβδομάδες, αγγίζοντας το χαμηλοτερο επίπεδο από το 2019. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) διαμήνυσε σήμερα ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα παρουσιάσουν στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα τουλάχιστον μίας δεκαετίας, όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία του Ιουνίου σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία. Επίσης, ενώ εκτιμά ότι η αγορά πετρελαίου θα «δει» την προσφορά της να περιορίζεται προς το παρόν εν μέσω της διένεξης στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να ενέχει ο κίνδυνος κάποιες χώρες του καρτέλ να σπεύσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αυξάνοντας μονομερώς την παραγωγή τους, σε περίπτωση που η εμπλοκή συνεχιστεί. 
   
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, ότι οι τιμές πετρελαίου θα παρουσιάζουν μεταβλητότητα έως ότου οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ καταλήξουν σε συμφωνία. «Το αδιέξοδο του ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι οι ποσοστώσεις παραγωγής θα παραμείνουν στα επίπεδα του Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, η προσφορά θα παραμείνει σημαντικά συγκρατημένη, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει συνεχώς», αναφέρεται στην έκθεση της ΙΕΑ. 

Εάν οι διαφορές παραμείνουν, αναλυτές εκτιμούν ότι οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί ενδεχομένως να εγκαταλείψουν τη συμφωνία, ανοίγοντας τις στρόφιγγες σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, εντείνοντας την αβεβαιότητα, που σημαίνει ότι οι τιμές θα παρουσιάσουν έντονες αυξομειώσεις και πιθανόν μία απότομη διόρθωση. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η απειλή του πληθωρισμού, μετά την άνοδο που σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, σε μία εξέλιξη που προοιωνίζεται πιο επιθετική νομισματική πολιτική από την Φέντεραλ Ριζέρβ και η οποία θα λειτουργούσε αρνητικά για την αγορά πετρελαίου, αναφέρει ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

   
    
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News