Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε «δυσθεώρητα» ύψη τα κέρδη των τραπεζών το β΄ τρίμηνο 

Ισχυρά αποτελέσματα για τις αμερικανικές τράπεζες

ΗΠΑ: Σε «δυσθεώρητα» ύψη τα κέρδη των τραπεζών το β΄ τρίμηνο 

Με κεκτημένη ταχύτητα συνεχίζουν την πορεία τους το 2021 οι αμερικανικές τράπεζες, καθώς JP Morgan και Goldman Sachs ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη τις οικονομικές επιδόσεις τους για το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (ανοίγοντας το «χορό» για τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street), με τα αποτελέσματά τους να «ζαλίζουν». 

Ειδικότερα η JP Morgan κατέγραψε μια καθόλα εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 153,1% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο συνδυασμός της αυξημένης κινητικότητας αναφορικά με τις εταιρικές συμφωνίες που αφορούν τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, αλλά και η μετακύλιση των αποθεματικών που είχε κρατήσει πέρυσι για την αντιμετώπιση ενός δυνητικού κύματος αθέτησης δανείων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν ο βασικός παράγοντας για την εντυπωσιακή αυτή επίδοση της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ με όρους κεφαλαιοποίησης. 

Πιο συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 11,9 δισ. δολάρια ήτοι 3,78 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Refinitiv για κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 3,21 δολαρίων και έναντι 4,7 δισ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο του 2020 ή 1,38 δολάρια η μετοχή. Τα συνολικά έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν στα 31,4 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει η εκ των big banks της Wall Street στην ανακοίνωσή της, η ισχυρή κατάσταση των κεφαλαιαγορών σε συνδυασμό με την αύξηση στις συγχωνεύσεις και στις εξαγορές (η JP Morgan λειτουργεί ως σύμβουλος στις συμφωνίες αυτές), αντιστάθμισαν την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στα έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές όπως και στα έσοδα από τα καταναλωτικά δάνεια.

Την ίδια ώρα μέρος των κεφαλαίων που κρατήθηκαν πέρυσι ως προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπειτα από εντολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έμειναν αχρησιμοποίητα, καθώς η διευκολυντική νομισματική πολιτική και τα μέτρα στήριξης βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές να παραμείνουν συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα οι αμερικανικές τράπεζες τα κεφάλαια αυτά να τα επιστρέψουν στους ισολογισμούς τους και να εμφανίζουν αυτήν την εντυπωσιακή εικόνα. 

Εξίσου εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της Goldman Sachs, με τα καθαρά της κέρδη το β΄ τρίμηνο του 2021 να «εκτινάσσονται» κατά 137,7 % στα 5,35 δισ. δολάρια, ήτοι 15,02 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,25 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και εκτιμήσεων για κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 10,24 δολαρίων. Το έσοδα κατέγραψαν αύξηση 16% στα 15,39 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News