Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 13:39
BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Γιατί κρατά μισό τρισ. δολάρια σε θησαυροφυλάκια

Και πότε θα φύγει ο Τζέιμι Ντίμον από την τράπεζα

JP Morgan: Γιατί κρατά μισό τρισ. δολάρια σε θησαυροφυλάκια

Περίπου 500 δισ. δολάρια σε μετρητά διατηρεί η JP Morgan, καθώς περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και περιμένει να τα επενδύσει σε κρατικά ομόλογα όταν τα επιτόκια του δολαρίου θα είναι υψηλότερα, όπως αποκάλυψε ο CEO της τράπεζας, Τζέιμι Ντίμον.

Η τράπεζα «πρακτικά συσσωρεύει όλο και περισσότερα μετρητά», είπε ο τραπεζίτης σε συνέδριο της Morgan Stanley.  Οι τράπεζες κρατούν τα μετρητά τους σε θησαυροφυλάκια ή τα καταθέτουν στην Federal Reserve. 

«Έχουμε πολλά μετρητά και θα είμαστε πολύ υπομονετικοί, γιατί  πιστεύω ότι έχουμε μία πολύ καλή πιθανότητα ο πληθωρισμός να είναι παραπάνω από μεταβατικός», είπε ο Ντίμον, που είναι ο μακροβιότερος από τους CEOs των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Όπως εκτίμησε, ο κίνδυνος η παρατηρούμενη αύξηση του πληθωρισμού να είναι επίμονη, αυξάνεται. «Περιμένω να δω υψηλότερα επιτόκια και περισσότερο πληθωρισμό και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», ανέφερε, παρότι οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι μόνο μεταβατική.

Σημειώνεται ότι σε επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway το 1980, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είχε περιγράψει τον πληθωρισμό σαν ένα «φόρο επί του κεφαλαίου», ο οποίος αποθαρρύνει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Κατά τα άλλα, ο Ντίμον δήλωσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του στην JP Morgan τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News