Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό 12 ετών «εκτινάχθηκε» ο πληθωρισμός

Οι Αμερικανοί δεχόμενοι τα επιδόματα από το νέο πακέτο στήριξης επιδόθηκαν σε αγορές.

ΗΠΑ: Σε υψηλό 12 ετών «εκτινάχθηκε» ο πληθωρισμός

Οι χειρότεροι φόβοι των αγορών επιβεβαιώθηκαν περίτρανα σήμερα Τετάρτη στις ΗΠΑ, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα σχεδόν 12 ετών, να δικαιώνει τις ανησυχίες ότι θα κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα έτρεξαν με ρυθμό 0,8% σε μηνιαία βάση, από 0,6% τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή από τον Ιούνιο του 2009 και έναντι εκτιμήσεων για επιβράδυνσή του στο 0,2%. Σε ετήσια βάση η εικόνα ήταν ακόμη πιο δυσοίωνη, καθώς το ποσοστό 4,2% (από 2,6% τον Μάρτιο), είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2009. 

Το νέο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, επέδρασε άμεσα όπως δείχνουν τα στοιχεία τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες επίσης αυξήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς οι Αμερικανοί δεχόμενοι τα επιδόματα από το νέο πακέτο επιδόθηκαν σε αγορές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News