Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 16:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ώθηση στον πληθωρισμό τον Μάρτιο από το πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων 

ΗΠΑ: Ώθηση στον πληθωρισμό τον Μάρτιο από το πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων 

Αντίδραση «έβγαλε» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, να συμβάλει στα μέγιστα για την ενεργοποίησή του τον περασμένο μήνα. 

Συγκεκριμένα οι τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο ανέβηκαν στο 0,6%, από 0,4% τον Φεβρουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 0,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 2,6%, η καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2018, ενώ για τον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 0,3% σε μηνιαία και 1,6% σε ετήσια βάση. 

Τα πρώτα μετρητά που χορηγήθηκαν στις αμερικανικές οικογένειες από το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης, αποτυπώθηκε άμεσα στις τιμές καταναλωτή, καθώς οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τους στα διαρκή προϊόντα και στα είδη τροφίμων. 

Η άνοδος αυτή του πληθωρισμού ήταν αναμενόμενη και άλλωστε οι ανησυχίες για επιτάχυνσή του, προκάλεσε αναταράξεις το προηγούμενο διάστημα στις αγορές ιδιαιτέρως σε αυτήν των κρατικών ομολόγων, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και αυτά των κεντρικών τραπεζών θα αποσυρθούν πιο γρήγορα, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός και οι οικονομίες επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Οι ανησυχίες αυτές ήταν η αιτία που η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε σε υψηλό 14 μηνών στη διάρκεια του Μαρτίου, μια άνοδος που προβλημάτισε τους επενδυτές, με τον προβληματισμό αυτόν να μεταδίδεται και στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Την Κυριακή ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής με προσδοκίες για ανάπτυξή της και βελτίωση της αγοράς εργασίας, ωστόσο χθες οι επενδυτές φάνηκαν να μην πείθονται με αποτέλεσμα η Wall Street να κλείσει με σχετικά ήπιες απώλειες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από investing.com

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News