Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 17:08
ΑΓΟΡΕΣ

Πληθωρισμός και τεχνολογία δίνουν παράγγελμα για ράλι στη Wall Street

Πληθωρισμός και τεχνολογία δίνουν παράγγελμα για ράλι στη Wall Street

Με φόρα από τη χθεσινή συνεδρίαση εκκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και σήμερα να αναλαμβάνουν το ρόλο του οδηγού, έχοντας ωστόσο άξιο «συμπαραστάτη» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Ήδη με το «καλημέρα» της συνεδρίασης ο Dow Jones έχει σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η αμερικανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξαν με ρυθμό 0,4% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, μια μεταβολή η οποία καθησύχασε τους επενδυτές οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν κυριευθεί από ένα πέπλο φόβου, ότι έχει έρθει η ώρα της διαφυγής του πληθωρισμού από τη στασιμότητα που έχει επιφέρει η πανδημία. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,7% τον Φεβρουάριο από 1,4% ένα μήνα νωρίτερα, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 13 μηνών.

Στη διήμερη αυτή αλλαγή κλίματος προς το καλύτερο, σαφώς και έχει συμβάλει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες εν μέσω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, χάραξαν πορεία προς τα πάνω. 

Οι μετοχές της «συμμορίας των 6» (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, Tesla), κινούνται ανοδικά, συμπαρασύροντας τη Wall Street μαζί τους. 

Χθες η μετοχή της Tesla έκλεισε στο +19,64%, μια ενίσχυση η οποία διέγραψε σχεδόν όλες τις απώλειες πέραν του 20% που σημείωσε στο αρνητικό πτωτικό σερί διάρκειας πέντε συνεδριάσεων, πριν από τη χθεσινή. 

Οι μετοχές των Big Tech πρόσφεραν τη στήριξη προκειμένου χθες ο Nasdaq να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με κέρδη 3,69%, στην καλύτερή του ημερήσια επίδοσή του σε διάστημα τεσσάρων μηνών. 

Με κεκτημένη ταχύτητα μικρότερου εύρους κινείται και σήμερα ο τεχνολογικός δείκτης κινούμενος υψηλότερα κατά 1,45%, με τον Dow Jones να υπερβαίνει οριακά το +1% (+1,02%) έχοντας κάνει ένα πέρασμα από τις 32.167,12 που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,86%. 

Θετικό το κλίμα που επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Euro STOXX 600 να καταγράφει κέρδη περί του 0,48% στις 422,44 μονάδες και να προσεγγίζει το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ στις 431 μονάδες. 

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση σημειώνει ο γερμανικός DAX, φθάνοντας σήμερα έως τις 14.560,50 μονάδες, το χρηματιστήριο του Παρισιού προσπαθεί να περάσει το +1%, ενώ οριακά κέρδη της τάξεως του 0,08% παρουσιάζει το Λονδίνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News