Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Η βελτίωση της αγοράς επενέφερε μερικώς «χαμόγελα» στη Wall Street 

Η βελτίωση της αγοράς επενέφερε μερικώς «χαμόγελα» στη Wall Street 

Μετά από ένα περιπετειώδες τριήμερο, η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας προσπαθεί να κινηθεί όπως την ξεκίνησε: με κέρδη.

Τους φόβους και τις ανησυχίες από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και το ενδεχόμενο για πυροδότηση του πληθωρισμού, συναισθήματα τα οποία ενίσχυσε με τις χθεσινές δηλώσεις του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, προσπαθεί σήμερα να τα διαγράψει η βελτιωμένη εικόνα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 379.000, συντριπτικά περισσότερες από τις 210.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σταθερό στο 6,3%. 

Το ακόμη περισσότερο ενθαρρυντικό είναι πως η αύξηση αυτή οδηγήθηκε κυρίως από τους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας, οι θέσεις εργασίας στους οποίους συνδυαστικά αυξήθηκαν κατά 355.000, καθώς σε κάποιες περιοχές τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό χαλάρωσαν. Στα μπαρ και τα εστιατόρια οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 286.000, ενώ 36.000 νέες προσλήψεις έκαναν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα ξενοδοχεία και τη διασκέδαση. 

Επίσης η σημερινή ανακοίνωση περιελάμβανε τα αναθεωρημένα κατά πολύ επί τα βελτίω στοιχεία για τον Ιανουάριο, από τις 49.000 νέες θέσεις στις 166.000.

Τα στοιχεία αυτά ενθουσίασαν τους επενδυτές, κάτι που αποτυπώθηκε και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη περί του 1%. 

Ωστόσο πολύ γρήγορα ο ενθουσιασμός ατόνησε με τον τεχνολογικό Nasdaq να περνάει σε αρνητικό έδαφος και να καταγράφει απώλειες περί του 0,60%, τον S&P 500 να κινείται πλησίον του μηδενός και τον Dow Jones να κρατάει ακόμη και να παρουσιάζει υποτονικά κέρδη της τάξεως του 0,20%. 

Παρόμοια είναι και η εικόνα στην Ευρώπη, με τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Μιλάνο να κινούνται ανοδικά, ενώ σε Φρανκφούρτη και Παρίσι σημειώνουν απώλειες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News