Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 17:25
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και νέες απώλειες στη Wall Street 

Άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και νέες απώλειες στη Wall Street 

Το αρνητικό κλίμα από τη χθεσινή συνεδρίαση συνεχίζεται και σήμερα στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κινούνται πτωτικά. 

Χθες στο αμερικανικό χρηματιστήριο δεν μεταδόθηκε ο άκρατος ενθουσιασμός από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και έκλεισε με απώλειες, ενώ σήμερα από την άλλη, η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της αμερικανικής δεκαετίας να έχει διευρυνθεί κατά 6 μονάδες βάσης και να κινείται στο 1,47, έχει επιφέρει νέο προβληματισμό. 

Η νέα άνοδος των αποδόσεων επανέφερε το αρνητικό κλίμα στους επενδυτικούς κύκλους, το οποίο και κυριάρχησε στις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου όταν η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου χρέους σκαρφάλωσε στο 1,6%. 

Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών και σήμερα ασκούν πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τους γυρίζουν για άλλη μια συνεδρίαση την πλάτη. 

Οι τεχνολογικές εταιρείες θεωρείται ότι είναι από εκείνες που ευνοούνται από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τους εν μέσω της πανδημίας όχι μόνο δεν επηρεάσθηκε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ενισχύθηκε.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων προκάλεσε τριγμούς στις χρηματιστηριακές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα επικράτησε μια γενικευμένη αίσθηση για άνοδο του πληθωρισμού. 

Σε ενδεχόμενη αντίδραση του πληθωρισμού οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν πιο γρήγορα, κάτι που για τις εταιρείες που διαπρέπουν εν μέσω της πανδημίας θα είναι μια μη ευνοϊκή εξέλιξη.  

Από την άλλη η έγκριση από τη Γερουσία του πακέτου δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, δείχνει να μην σκορπάει αυτές τις ανησυχίες χθες και σήμερα. 

Το αρνητικό κλίμα δεν αντιστάθμισαν ούτε οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρους Τζο Μπάιντεν, με τις οποίες ανέφερε ότι έως τα τέλη Μαΐου κάθε Αμερικανός ενήλικας θα έχει εμβολιασθεί, μια ολοκλήρωση του προγράμματος δυο μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. 

Πριν από λίγο η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP, ανακοίνωσε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες τον Φεβρουάριο πρόσθεσαν 117.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 225.000 νέες θέσεις. 

Ο Dow Jones κινείται χαμηλότερα κατά 0,15%, ο S&P 500 πλησιάζει το -0,80%, με τον Nasdaq να καταγράφει βαριές απώλειες της τάξεως του 1,60%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News