Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 22:00
ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Σε υψηλό 19 ετών ο δείκτης ατομικής κατανάλωσης – Ανθεκτικές οι αγορές

ΗΠΑ: Σε υψηλό 19 ετών ο δείκτης ατομικής κατανάλωσης – Ανθεκτικές οι αγορές

Αλμα στα ύψη έκαναν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο 2% της Φέντεραλ Ριζέρβ, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1992, εξέλιξη που αντανακλά την αυξανόμενη ζήτηση μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι τιμές καταναλωτή όπως καταμετρώνται από το δείκτη τιμών ατομικής κατανάλωσης (PCE) – εξαιρουμένων των ιδιαίτερα μεταβλητών τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας – αυξήθηκαν 0,7% τον προηγούμενο μήνα, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2001 μετά την αντίστοιχη 0,4% του Μαρτίου. Στο 12μηνο έως τον Απρίλιο, ο δείκτης ενισχύθηκε 3,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 1992, μετά την αντίστοιχη αύξηση 1,9% του Μαρτίου. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί το πιο αξιόπιστο μέτρο για την πορεία του πληθωρισμού που παρακολουθεί η Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% τον Απρίλιο, αύξηση πολύ μικρότερη ωστόσο συγκριτικά με αυτή του 4,7% του Μαρτίου, καθώς τα έκτακτα υποστηριτικά επιδόματα που έλαβαν τα αμερικανικά νοικοκυριά στη διάρκεια της πανδημίας αρχίζουν να αποσύρονται. Παρ΄όλα αυτά, τα νοικοκυριά έχουν βάλει στην άκρη ως αποταμίευση κεφάλαια ύψους 2,3 τρισ.δολαρίων, τα οποία αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις δαπάνες τους επόμενους μήνες. Το ατομικό εισόδημα μειώθηκε επίσης 13,1% τον Απρίλιο μετά την αύξηση 20,9% του Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με το δείκτη του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε το Μάιο, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν για την άνοδο του πληθωρισμού.

Γιατί άντεξαν οι αγορές

Παρά το γεγονός όμως ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 19 έτη, πυροδοτώντας έντονες ανησυχιες για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας και κατά συνέπεια για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, οι αγορές αντέδρασαν με μεγάλη ψυχραιμία, ξεπερνώντας με ευκολία τα νέα στοιχεία. Αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε δύο βασικές παραμέτρους: 

Πρώτον, ήταν άκρως αναμενόμενα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μετριάζεται, χάρη στις επιταχυνόμενες εκστρατείες των εμβολιασμών, γι΄αυτό και κοινή παραδοχή είναι ότι δεν θα έχουν αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική. Δεύτερον, τόσο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όσο και ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ έχουν επάνειλημμένως δηλώσει ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός. Εχουν προηγηθεί όλη την εβδομάδα δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, οι οποίοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.

Η Wall Street άνοιξε ανοδικά, παραμένοντας σε άνοδο μέχρι τώρα και οδεύοντας σε κέρδη για ολόκληρο το μήνα Μάιο. Το γεγονός αυτό ανατρέπει το βασικό «μότο» των επενδυτών «πώλησε το Μάιο και φύγε από την αγορά», καθώς το ράλι αναμένεται να τροφοδοτηθεί με τις έξτρα δαπάνες των 6 τρισ.δολαρίων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022. 

Στρατηγικοί αναλυτές του Reuters που συμμετείχαν στο τελευταίο poll προέβλεψαν ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street θα κλείσουν το έτος με άνοδο, παρότι κάποιοι δεν απέκλεισαν να υπάρξει μία μικρή διάρθωση τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Με νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ολοκλήρωσαν την εβδομάδα και οι ευρωπαϊκές μετοχές, σημειώνοντας το τρίτο ρεκόρ σε πέντε συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 για πρώτη φορά άγγιξε τις 450 μονάδες (450,04), για κλείσει τελικά στις 448,98 μονάδες μετά από άνοδο 0,57%, ιστορικό επίσης ρεκόρ κλεισίματος.

Ανθεκτικές και οι αγορές κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις αποδόσεις να κρατώνται σε καθοδική πορεία, καθώς και οι επενδυτές στην αγορά σταθερού εισοδήματος ξεπέρασαν γρήγορα τα στοιχεία για τον πληθωρισμο. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News