Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 22:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πιέζουν τον ΟΠΕΚ να κρατήσει επαρκή την προσφορά

ΗΠΑ: Πιέζουν τον ΟΠΕΚ να κρατήσει επαρκή την προσφορά

Εκ νέου πιέσεις στον ΟΠΕΚ να διατηρήσει επαρκή την παγκόσμια προσφορά του άσκησε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, λίγες μόλις ημέρες αφότου φέρεται να απηύθυνε έκκληση στις κορυφαίους καταναλώτριες χώρες να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματά τους για να συγκρατήσουν την καλπάζουσα άνοδο των τιμών ενέργειας. 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και ο ΟΠΕΚ ως οργανισμός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης με επαρκή προσφορά. «Είναι άλλωστε κάτι για το οποίο έχουμε πιέσει και στο παρελθόν», τόνισε η Ψάκι.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ευάλωτη. Αυτή την εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ περιμένει ότι θα αρχίσει να δημιουργείται πλεόνασμα προσφοράς από τον επόμενο μήνα. 

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα περίπου 3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου, με την αγορά να δείχνει ότι εξασθενεί ολοένα και περισσότερο καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς. 

Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει ξανά στις 2 Δεκεμβρίου, έχοντας συμφωνήσει μέχρι τώρα να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια μηνιαίως, αποκαθιστώντας σταδιακά την παραγωγή του μετά τη μεγάλη συμφωνία για μείωση της προσφοράς περίπου κατά 10 εκατ.βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο του 2020.  

Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ που πιέζουν τον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής του, καθώς στις χώρες αυτές θα πρέπει να προστεθεί η Κίνα και η Ινδία. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 3,8 εκατ.βαρέλια ημερησίως από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αρκετές χώρες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στους στόχους παραγωγής εξαιτίας χρόνιων χαμηλών επενδύσεων. Ο ΟΠΕΚ+ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί και πάλι στους στόχους του τον Οκτώβριο, καθώς το ήμισυ των μελών του δεν ανταποκρίθηκε στους στόχους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 
    
    

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News