Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 20:39
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 3% στη «σκιά» νέων lockdown

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 3% στη «σκιά» νέων lockdown

Σε απότομη πτώση βρέθηκαν οι τιμές πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 απειλεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια τη ζήτηση για πετρέλαιο, την ίδια ώρα που οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο μία πιθανής συντονισμένης απελευθέρωσης αποθεμάτων από τις κορυφαίες καταναλώτριες του πλανήτη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 3%, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 79 δολαρίων, ενώ σε αντίστοιχη πτώση βρέθηκε και η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη διαμορφούμενη στα 76,14 δολάρια. Το brent οδεύει προς το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 30 Σεπτεμβρίου και το αργό από την 1η Οκτωβρίου, καταγράφοντας απώλειες στο πενθήμερο για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020. 

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές πετρελαίου έχουν ενισχυθεί περίπου 60% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η αγορά πετρελαίου παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε νέα περιοριστικά μέτρα. «Η αγορά παραμένει ισχυρή στα θεμελιώδη της, όμως τα lockdown είναι ξανά εδώ και συνιστούν φανερό κίνδυνο…σε περίπτωση που ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας και άλλες χώρες», αναφέρει ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής της OANDA. Μία κίνηση κάτω από τα 80 δολάρια θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση, στέλνοντας τις τιμές κοντά στην περιοχή των 75 δολαρίων, συμπλήρωσε. 

Oι φήμες για πιθανή απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει ήδη οδηγήσει την τιμή αργού σε πτώση περίπου 4 δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει επιπλέον προσφορά της τάξης των 100 εκατ.δολαρίων, όπως σημειώνουν αναλυτές της Goldman Sachs. 

Παρότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση τις τιμές, τα στρατηγικά αποθέματα το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να καλύψουν το έλλειμμα από τις παροδικές δυσλειτουργίες σε επίπεδο παραγωγής, χωρίς να αποκαταστήσουν διαρθρωτικά ζητήματα υποεπενδύσεων και αυξημένης ζήτησης, σημειώνει η UBS. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News