Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 13:53
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άνοδος μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής

Οι τιμές του ορυκτού καυσίμου σκαρφάλωσαν πρόσφατα σε υψηλό επτά ετών

Πετρέλαιο: Άνοδος μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μία ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του, αγνοώντας τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για επιπλέον αύξηση της παραγωγής προκειμένου να ανακοπεί η ανοδική ορμή των τιμών.

Περί τις 13:50 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ καταγράφει κέρδη 0,35% στα 80,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού ενισχύεται κατά 0,60% στα 79,28 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του ορυκτού καυσίμου σκαρφάλωσαν πρόσφατα σε υψηλό επτά ετών, ωστόσο υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και τις ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές ενδεχομένως να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς για αύξηση της παραγωγής τους. Το μπρεντ βρίσκεται σε πορεία να καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του σχεδόν 4%, οδεύοντας για τη δεύτερη συναπτή πτωτική εβδομάδα, ενώ το αργό χάνει σχεδόν 5%.

Χθες Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να εμμείνει στο σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Δεκέμβριο. Η Σαουδική Αραβία, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους ήταν από τις χώρες που εξέφρασε την έντονη αντίρρησή της για μεγαλύτερες περικοπές.

Ωστόσο με την τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ να προσεγγίζει τα 4 δολάρια το γαλόνι, επίπεδο που θεωρείται απαγορευτικό τους Αμερικανούς, στον Λευκό Οίκο επικρατεί έντονος προβληματισμός. Από τη μεριά της χθες μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το πλήρες φάσμα εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να εγγυηθεί την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή για το πετρέλαιο της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στο αν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα επιλέξουν να απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα (SPR).

«Ενώ μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε υποχώρηση των τιμών, τα SPR μπορούν να καλύψουν το κενό μόνο κατά τη διάρκεια προσωρινών διαταραχών στην παραγωγή και όχι να διορθώσουν ζητήματα διαρθρωτικής φύσης, όπως οι περιορισμένες επενδύσεις και η αυξανόμενη ζήτηση», ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της τράπεζας, η τιμή του μπρεντ αναμένεται να φθάσει στα 90 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ+: Δεν ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ – Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News