Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 09:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O CEO της Moderna τρομάζει τις αγορές: Τα εμβόλια θα δυσκολευτούν με την Όμικρον

O Στεφάν Μπανσέλ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να φτιάξουν νέα εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα

O CEO της Moderna τρομάζει τις αγορές: Τα εμβόλια θα δυσκολευτούν με την Όμικρον

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του  κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, εκτίμησε ο CEO  της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ενώ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να φτιάξουν νέα εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα.

Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και η  ταχεία εξάπλωση της Όμικρον στη Ν. Αφρική δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ίσως να χρειαστεί να προσαρμοστούν το 2022, είπε ο Μπανσέλ στους Financial Times.

Ο Μπανσέλ ξεκαθάρισε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τη Δέλτα. «Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική μείωση. Απλά δεν ξέρω πόσο πολύ, γιατί χρειάζεται να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ‘αυτό δεν θα είναι καλό’», είπε.

Τα σχόλια του CEO της Moderna είναι σαφώς πιο επιφυλακτικά από τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων και των αρχών υγείας σε όλο τον κόσμο, που μέχρι στιγμής έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν έναν αισιόδοξο τόνο σε σχέση με την προστασία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι της Όμικρον.

Οι δηλώσεις του Μπανσέλ έχουν τρομάξει τις αγορές, με τις μετοχές στην Ασία να αντιδρούν με απώλειες, συμπαρασύροντας τα futures σε Ευρώπη και Wall Street, όπως και το πετρέλαιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Moderna ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω σε ενισχυτικές δόσεις για τις μεταλλάξεις και γρήγορα θα αναπτύξει ένα πειραματικό σκεύασμα που θα στοχεύει συγκεκριμένα στην Όμικρον.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές εάν η νέα μετάλλαξη προκαλεί το ίδιο σοβαρή νόσο με τις προηγούμενες ή εάν μπορεί να «διαφύγει» από τα εμβόλια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μπανσέλ εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος από τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά,  οποίος είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι σε 2-3 εβδομάδες θα γνωρίζουμε πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιό της απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον. Ακόμα και στο χειρότερο πιθανό σενάριο, τα υπάρχοντα εμβόλια θα έχουν κάποιο βαθμό αποτελεσματικότητας έναντι του στελέχους,  τόνισε.

Και εάν χρειαστεί, η Pfizer θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον σε 100 ημέρες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News