Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 17:26
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ο Πάουελ ώθησε σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ S&P 500, Nasdaq 

Η πρόταση για ανανέωση της θητείας του Πάουελ κρίνεται ως θετική εξέλιξη

Wall Street: Ο Πάουελ ώθησε σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ S&P 500, Nasdaq 

Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ σημείωσαν με το «καλημέρα» της σημερινής συνεδρίασης οι S&P 500 και Nasdaq, η οποία και σηματοδοτεί την έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αιωρείται μια θετική αύρα. 

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,70%, ο S&P 500 κινείται υψηλότερα κατά 0,78% έχοντας αγγίξει τις 4.742,80 μονάδες που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ενώ το δικό του υψηλό ρεκόρ έχει καταρρίψει και ο Nasdaq φθάνοντας έως τις 16.202,3 μονάδες, καταγράφοντας στη συνέχεια κέρδη της τάξεως του 0,87%. 

Το θετικό σημερινό κλίμα έχει δημιουργηθεί από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, για δεύτερη συναπτή θητεία στο «τιμόνι» της. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Powell οφείλεται στην αποφασιστική και καθοριστική δράση κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν έσπευσε να υιοθετήσει μια άκρως διευκολυντική νομισματική πολιτική, με μηδενισμό επιτοκίων και αθρόες αγορές ομολόγων.  

Η συγκυρία ίσως να μην επιτρέπει στο Τζο Μπάιντεν να αλλάξει τον επικεφαλής της Fed, καθώς επί της παρούσης η αμερικανική οικονομία δείχνει να βρίσκει τα «πατήματά» της μετά τη πανδημία, με την αγορά εργασίας να δείχνει σταθερά σημάδια βελτίωσης αν και εξακολουθεί να υφίσταται το παράδοξο η απασχόληση να βελτιώνεται και την ίδια ώρα να υπάρχει έλλειψη σε εργατικό δυναμικό. 

Μια ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία της Fed, πιθανό να σηματοδοτούσε και μια αλλαγή πλεύσης στη νομισματική της πολιτική και με τις ισορροπίες να παραμένουν εύθραυστες στην παγκόσμια οικονομία από την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ίσως ο Αμερικανός πρόεδρος να σκέφτηκε ότι δεν είναι ώρες για πειραματισμούς. 

Όπως και να χει, η πρόταση για ανανέωση της θητείας του Πάουελ κρίνεται ως θετική εξέλιξη, κάτι που αποτυπώνεται και στο αμερικανικό χρηματιστήριο το οποίο έχει ανεβάσει ταχύτητα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν κρατάει στη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη

Μπούλαρντ (Fed): «Σήμα» για δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News