Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 16:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μπάιντεν κρατάει τον κεντρικό τραπεζίτη στη θέση του

Πρόταση ανανέωσης της θητείας του Powell

Ο Μπάιντεν κρατάει τον κεντρικό τραπεζίτη στη θέση του

Στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ θα παραμείνει -εκτός απροόπτου- ο Jerome Powell, ο οποίος προτάθηκε από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για δεύτερη διαδοχική 4ετία.  

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έρχεται να βάλει ένα «φρένο» και στα σενάρια περί αντικατάστασης του Powell από την Lael Brainard, η οποία θεωρείται (για πολλούς) πιο προοδευτική και πιο κοντά στις πολιτικές των Δημοκρατικών.  

Έχει, εξάλλου, διατελέσει ως υφυπουργός Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις από το 2010 έως το 2013, έπειτα από εισήγηση του τότε προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η 59χρονη οικονομολόγος, με καταγωγή από τη Γερμανία, προτάθηκε από την κυβέρνηση για τη θέση της αντιπροέδρου της Federal Reserve.  

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν την πανδημία. Πρέπει να υποστηρίξουμε την οικονομία μας καλύτερα και είμαι σίγουρος ότι η εστίαση του Powell και της Brainard στη διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού, στη σταθεροποίηση των τιμών και στην πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης, θα καταστήσει την οικονομία μας πιο δυνατή από ποτέ» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Τζο Μπάιντεν.  

Οι δύο υποψήφιοι θα «περάσουν» από ακρόαση στη Γερουσία μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και επισήμως η ανάληψη των καθηκόντων τους.   

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Powell οφείλεται στην αποφασιστική και καθοριστική δράση κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν έσπευσε να υιοθετήσει μια άκρως διευκολυντική νομισματική πολιτική, με μηδενισμό επιτοκίων και αθρόες αγορές ομολόγων.   

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε φάση σταδιακής απόσυρσης αυτής της πολιτικής, περικόπτοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και προαναγγέλλοντας μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022. Άλλωστε, η απειλή του πληθωρισμού ήδη πλανάται πάνω από το εισόδημα των Αμερικανών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Powell βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής από το 2018, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη νυν υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλλεν, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» τόσο της Fed όσο και του υπουργείου Οικονομικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Η Fed χάνει την αξιοπιστία της με την εμμονή του προσωρινού πληθωρισμού

Πληθωρισμός: Το «αποτύπωμά» του στις πολιτικές Ευρωζώνης και ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News