Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 15:59
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα ιστορικά ρεκόρ μετά τoν εφησυχασμό της Fed 

Wall Street: Νέα ιστορικά ρεκόρ μετά τoν εφησυχασμό της Fed 

Η «επανάληψη που έγινε συνήθεια» επικρατεί και σήμερα στη Wall Street, με τους δύο εκ των τριών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών να σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,07%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,16%, έχοντας προλάβει να καταρρίψει το χθεσινό του ιστορικό υψηλό ρεκόρ κάνοντας ένα πέρασμα από τις 4.668,61 μονάδες. Ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 15.859 μονάδες έχει σημειώσει και ο Nadqaq. 

Να σημειωθεί ότι και χθες η εικόνα της έναρξης της συνεδρίαση ήταν ίδια με τη σημερινή, δηλαδή με τον Dow Jones να κινείται πτωτικά και τους S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν κέρδη. Ωστόσο στην πορεία ο βιομηχανικός δείκτης ανέστρεψε πορεία για ολοκληρώσει και αυτός τη συνεδρίαση σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Η Fed χθες επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των κεφαλαιαγορών και μείωσε τον μηνιαίο ρυθμό αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια. 

Επίσης, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ξεκαθάρισε ότι η Fed δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων άμεσα, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει επικίνδυνα ταχύτητα. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι και στις τέσσερις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν ιστορικά υψηλά ρεκόρ. Για τον Dow Jones, το «κοντέρ» έχει γράψει τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις με ρεκόρ, για τον S&P 500 πέντε και για τον Nasdaq έξι. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επίδοματα ανεργίας. 

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 14.000, για να φθάσουν στις 269.000 και να σημειώσουν νέο χαμηλό πανδημίας. 

Η περασμένη εβδομάδα είναι η τέταρτη συναπτή κατά την οποία οι νέες αιτήσεις έχουν υποχωρήσει υπό των 300.000, ενώ πλέον προσεγγίζουν το επίπεδο των 250.000 (η αμερικανική αγορά εργασίας θεωρείται υγιής όταν οι νέες αιτήσεις κυμαίνονται μεταξύ 200.000 και 250.000 αιτήσεων). 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News