ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διορθωτικά προς τις 915 μονάδες – Φρένο σε ΔΕΗ, Τέρνα

Στο -0,8% και τις 913 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Διορθωτικά προς τις 915 μονάδες – Φρένο σε ΔΕΗ, Τέρνα

Διορθωτικά προς τις 915 – 910 μονάδες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της ΔΕΗ να υποχωρεί αισθητά, βάζοντας τέλος στο εξαήμερο ανοδικό σερί. Την πτωτική τάση ακολουθούν και οι τραπεζικές μετοχές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,80% και διαμορφώνεται στις 913,11 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (920,52 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 913,11 έως 920,92 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 30 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει σε ρόλο πρωταγωνιστή της αγοράς, αλλά αυτή τη φορά από την αντίθετη πλευρά, καθώς διολισθαίνει κατά σχεδόν 3%, υποχωρώντας σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από έξι συνεδριάσεις. 

Κάτι, βέβαια, απολύτως φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε ότι ο τίτλος της κραταιής εταιρείας ηλεκτρισμού έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 10 ευρώ, μετά την επιτυχή ΑΜΚ και τη διαφαινόμενη ένταξη στον δείκτη MSCI Standard Greece.  

Από εκεί και πέρα, υπό πίεση βρίσκονται και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες καταγράφουν πτώση πέριξ του 1%, με τη μετοχή της Πειραιώς να εμφανίζει τις υψηλότερες απώλειες, χάνοντας περίπου 1,5%.  

Κατοχύρωση κερδών κοντά στις 920 μονάδες 

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές προσπαθούν από χθες να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους και να αφομοιώσουν τις 920 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου.   

Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη, η οποία παραμένει πλαγιο-ανοδική, έχοντας ως βασικό στόχο την ανάκτηση των 930 μονάδων και την προσέγγιση των 950 μονάδων, δηλαδή των υψηλών της τελευταίας διετίας.  

Οι ξένοι οίκοι, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν το θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία. Η Bank of America, ενδεικτικά προβλέπει ανάπτυξη +8,6% για φέτος και +3,8% για το 2022.   

Από την πλευρά της, η J.P. Morgan εστιάζει στην ελκυστικότητα του τραπεζικού κλάδου και δίνει τιμές – στόχους για τις συστημικές τράπεζες ως και 36% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.  

Αύριο, στο μεταξύ, ο MSCI θα προχωρήσει στις καθιερωμένες αναδιαρθρώσεις, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει την είσοδο της ΔΕΗ στον MSCI Standard Greece, κάτι οποίο θα επιφέρει εισροές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.     

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, η ελληνική παρουσία στον δείκτη θα αυξηθεί σε έξι, καθώς ήδη σε αυτόν βρίσκονται οι μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank.   

Διορθώνουν οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη διορθωτική κίνηση, με αποτέλεσμα να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, καθώς μειώνεται κατά 1,2% και διαμορφώνεται στις 592,96 μονάδες.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κατά 1,4% και καθορίζεται στο 1,43 ευρώ. Κατά 1,2% υποχωρεί και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,10 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διορθώνει στο -1,1% και το 0,95 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eθνικής Τράπεζας καταγράφει μείωση κατά 0,8% και τα 2,78 ευρώ. Ισχυρά κέρδη κατά σχεδόν 5,5% σημειώνει, αντίθετα, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:  

  • Apha Bank -1,21% 1,1045 ευρώ  
  • Attica Bank 5,35% 4,235 ευρώ  
  • Eurobank -1,06% 0,9516 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,82% 2,782 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,44% 1,439 ευρώ  

Προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων ημερών, η μετοχή της ΔΕΗ διορθώνει στο -3% και τα 10,6 ευρώ, παραμένοντας βέβαια στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας.   

Ήπιες απώλειες της τάξης του 0,6% εμφανίζεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία επίσης διατηρείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, «κρατώντας» τα επίπεδα των 12,8 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Lamda Development, Τιτάνα, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται δυναμικά στο +2,1% και τα 4,54 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι σταθερή στο 1,9 ευρώ, εν μέσω της διαδικασίας άντλησης 250 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Cenergy και Ικτίνου εκτινάσσονται άνω του 3%, ενώ στο +2,5% ακολουθεί η μετοχή της Fourlis. Αντίθετα, οι μετοχές των Intrakat – Intracom διολισθαίνουν κατά 2%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 67 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News