ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ελληνικό: Τα έργα υποδομής, οι προκαρκτικές εργασίες και το γραφείο Δοξιάδη

Ποιες προκαταρκτικές εργασίες υλοποιούνται σήμερα. Πότε ξεκινούν τα έργα υποδομής

Ελληνικό: Τα έργα υποδομής, οι προκαρκτικές εργασίες και το γραφείο Δοξιάδη

Από τον Φεβρουάριο του 2022 αναμένεται να ενταθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα στην έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου Ελληνικού, με την Lamda Development να επιδιώκει μέχρι το 2025 να έχει ολοκληρώσει ένα σημαντικό τμήμα της επένδυσης. Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου και ο Chief Planning & Construction Officer Δημήτρης Ζωντανός παρουσίασαν το master plan της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό που περιλαμβάνει κρίσιμα έργα υποδομής και κτιριακές αναπτύξεις που θα ολοκληρώνονται σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία.

Τα προκαταρκτικά έργα και το γραφείο Doxiadis+

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda Development υλοποιεί δοκιμαστικές τομές, γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες θεμελίωσης στο παραθαλάσσιο τμήμα του ακινήτου όπου στο ένα σημείο του βρίσκεται η μαρίνα του Αγ.Κοσμά. Τμήμα των προκαταρκτικών εργασιών, που περιλαμβάνουν και την κατάρτιση μελετών αρχιτεκτονικής τοπίου, έχει αναλάβει το γραφείο Doxiadis+, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το συγκεκριμένο γραφείο, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του εμβληματικά έργα, όπως η αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου (2013) και μεγάλο αριθμό έργων αστικής αναζωογώνησης, ανήκει στην ομάδα των αρχιτεκτονικών γραφείων που διαμόρφωσε, από το 2013 έως το 2018, την πρόταση για το Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την επιλογή αναδόχου για την αξιοποίηση της έκτασης.

Αυτού του είδους οι προκαταρκτικές εργασίες είναι απαραίτητες ώστε την επόμενη χρονιά να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κτηρίου 11.000 τ.μ. για τη φιλοξενία των συλλόγων ΑΜΕΑ, όπως και των έργων για την αναβάθμιση της μαρίνας και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Του χρόνου θα ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Tower, του πρώτου δηλαδή «πράσινου» ουρανοξύστη του οποίου ο προϋπολογισμός είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2023 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της Marina Galleria, η παραλιακή ανάπτυξη 22.000 τ.μ., που θα φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου και αναψυχής με «άγκυρα» την αναβαθμισμένη μαρίνα Αγίου Κοσμά. Την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται και ο πύργος μικτής χρήσης που θα στεγάσει το ξενοδοχείο και τα γραφεία στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, που θα αποτελέσει επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Σε περισσότερο από ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσει η κατασκευή και του εμπορικού κέντρου που θα διαθέτει και χώρους γραφείων με μισθωτή την Τράπεζα Πειραιώς.

Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2022 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση των έργων υποδομής, με το διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Τι περιλαμβάνουν τα έργα υποδομής

Όπως ανέφερε, χθες, ο κ. Ζωντανός, η εταιρεία, αρκετό καιρό πριν υπογράψει με το Δημόσιο -τον Ιούνιο του 2021- τη σύμβαση παραχώρησης του έργου, είχε ολοκληρώσει τις μελέτες για την κύρια φάση των έργων υποδομής. Αυτό επέτρεψε στην εισηγμένη να προχωρήσει ένα μήνα μετά τη συμβασιοποίηση του έργου, δηλαδή τον Ιούλιο στη δημοπράτηση των έργων υποδομών που είναι συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Αγίου Κοσμά, που θα είναι μήκους 1,5 χλμ. και προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Ελληνικό: Τα έργα υποδομής, οι προκαρκτικές εργασίες και το γραφείο Δοξιάδη-1
Το τμήμα της Λεωφ. Ποσειδώνος που θα υπογειοποιηθεί θα είναι 1,5 χλμ. Το πάρκο θα ενώνεται με το παράκτιο μέτωπο μέσω πεζογέφυρας.

Περιλαμβάνουν ακόμη την υλοποίηση δικτύου διαδρόμων 50 χλμ. με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όπως και τη σύνδεση του πάρκου, μέσω πεζογέφυρας, με το παράκτιο μέτωπο. 

Οι κρίσιμες υποδομές περιλαμβάνουν τη δημιουργία υπόγειου δικτύου συλλογής, καθαρισμού και ασφαλούς διοχέτευσης του βρόχινου νερού στο δημόσιο δίκτυο, όπως και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τις ανάγκες άρδευσης του πάρκου, των κοινόχρηστων χώρων και των γύρω περιοχών.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς το Ελληνικό θα μεταμορφωθεί στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

Ελληνικό: Ποια έργα δρομολογούνται εντός του μήνα – Τι ακολουθεί

Lamda: Το καζίνο παραμένει μέρος του σχεδίου για το Ελληνικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News