Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις του ευρώ – Σε νέα ύψη οι πληθωριστικές προσδοκίες

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις του ευρώ – Σε νέα ύψη οι πληθωριστικές προσδοκίες

Σε νέο υψηλό επταετίας εκτινάχθηκαν σήμερα οι πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας το στόχο της ΕΚΤ, στο 2,07%, παίρνοντας συνεχή τροφοδότηση από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας. 

Οι τιμές πετρελαίου βρέθηκαν σε νέα υψηλά πολλών ετών, με την Aramco να προειδοποιεί για παγκόσμια έλλειψη εάν η ζήτηση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μετά από αρκετούς μήνες υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ασκώντας πιέσεις στην ΕΚΤ, ειδικά εν όψει της  συνεδρίασης της Πέμπτης, αλλά και των σημαντικών αποφάσεων του Δεκεμβρίου ως προς τον ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων της. 

Ο σημαντικός δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και αποτελεί σημείο αναφοράς και για την ΕΚΤ εκτινάχθηκε σήμερα στο 2,0762%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου του 2014. «Ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη από τη στιγμή που έχει κάνει τις αγορές να προεξοφλήσουν αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του επόμενου έτους», αναφέρουν αναλυτές της ING. 

Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι πραγματικές ή οι προσαρμοζόμενες στον πληθωρισμό, ομολογιακές αποδόσεις των 10ετών γερμανικών υποχώρησαν στο νέο χαμηλό του -2,00%, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στη σημερινή συνεδρίαση, αφού παραμένουν σε σταθερή ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες. Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς έχει αυξηθεί 30 μονάδες βάσης, στο -0,11%, από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από δύο μήνες. Η είδηση ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,6% από το 3,5%, σύμφωνα με πηγές, συγκράτησε εν μέρει την άνοδο των αποδόσεων. 

Σταθερές οι αποδόσεις και στην ευρωπεριφέρεια. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς σταθεροποιήθηκε στο 1,02% με το spread στις 119 μονάδες βάσης και του πενταετούς στο 0,28%. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρουσίασε σημαντική αύξηση στα 146 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 126 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Σταθερές και οι αποδόσεις στην Ιταλία. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P είχε υπογραμμίσει την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αναβάθμισε το outlook της Ιταλίας, ότι οι θετικές προοπτικές για την χώρα εξαρτώνται εν μέρει από την υποστήριξη της ΕΚΤ. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές της ING σημειώνουν ότι τα spreads είναι τα πλέον ευάλωτα σε περίπτωση που υπάρξει μία μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ. 
    
moneyreview.gr
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News