Business & Finance Δευτέρα 25/10/2021, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πρωταγωνιστής τα ιταλικά – Σταθερή στο 1% η απόδοση της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Πρωταγωνιστής τα ιταλικά – Σταθερή στο 1% η απόδοση της ελληνικής 10ετίας

Πρωταγωνιστής αναδείχθηκαν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την απρόσμενη αναβάθμιση του outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας από τον οίκο Standard & Poor’s το βράδυ της Παρασκευής. 

Ο S&P, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στο ΒΒΒ, δύο βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση υψηλού ρίσκου, αναθεώρησε την προοπτική σε θετική από σταθερή, επικαλούμενος την πρόοδο της ιταλικής κυβέρνησης στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την ιταλική οικονομία. Σε αυτό συνέβαλε, σύμφωνα με τον οίκο και η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που ευνόησε ιδιαίτερα την Ιταλία. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περίπου πέντε μονάδες βάσης, στο 0,92%, με το spread έναντι των γερμανικών να περιορίζεται στις 103 μονάδες βάσης. 

Αντίθετα, στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους επικράτησε πλήρη «άπνοια», αφού δεν έγιναν καθόλου συναλλαγές στην ΗΔΑΤ, συνεπώς και οι μεταβολές ήταν αμελητέες. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 1,02% με το spread στις 117 μονάδες βάσης, ενώ στο πενταετές κινήθηκε στο 0,29%. 

Στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, ενώ των βραχυπρόθεσμων υποχώρησαν και του 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,12% με πτώση επίσης 2,5 μονάδων βάσης, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μεγαλύτερη κίνηση στην καμπύλη των γερμανικών κρατικών ομολόγων ήταν αυτή ανάμεσα στις αποδόσεις των πενταετών και 30ετών, που άνοιξε στις 71 μονάδες βάσης. Αυτή η απόκλιση ανάμεσα στις αποδόσεις βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων βάζει τους επενδυτές σε επιφυλακή ως προς τις οικονομικές προοπτικές, ενώ κάποιοι αναλυτές το είδαν ως σημάδι ότι οι αγορές θεωρούν πως η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στον αυξανόμενο πληθωρισμό μπορεί να είναι λάθος πολιτικής που θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη. Ο Σεμπάστιεν Φέλετσνερ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, εκτιμά ότι η δυναμική του πληθωρισμού θα είναι αυτή που θα καθοδηγήσει τις αγορές το επόμενο διάστημα. 

Ούτε και τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Ifo ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βυθίστηκε σε χαμηλό εξαμήνου τον Οκτώβριο, μαζί με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Μπούντεσμπανκ ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες του έτους δεν κατάφεραν να βελτιώσουν το κλίμα στη γερμανική αγορά κρατικού χρέους. Και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεθ Ντε Κος, δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για το 2021. 

Στην πρωτογενή αγορά, η Ε.Ε. άντλησε 2,497 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του επταετούς ομολόγου της.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News