Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλά πενταμήνου οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλά πενταμήνου οι αποδόσεις του ευρώ

Υποχώρησε ελαφρώς η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, καθώς άλλαξαν κατεύθυνση από την αρχική αυξητική τάση που πυροδοτήθηκε από τις νέες ανησυχίες για πιθανή πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. 

Οι προσδοκίες της αγοράς για μελλοντική αύξηση των επιτοκίνω δεν συνάδουν ωστόσο με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ βάσει των οποίων δεν αναμένεται επιτοκιακή αύξηση προτού ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2%, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν. Αρχικά, οι αποδόσεις του ευρώ ακολούθησαν τις αντίστοιχες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία αυξήθηκε σε υψηλό πενταμήνου στο 1,67%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε οριακά στο -0,12%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης αυξήθηκε έως το -0,09%. Η ανακοίνωση της ξαφνικής παραίτησης του Γενς Βάιντμαν, του διοικητή της Μπούντεσμπανκ και μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, ο οποίος ήταν σταθερός επικριτής της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, είχε πολύ μικρό αντίκτυπο στην αγορά σταθερού εισόδηματος, παρότι κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα σημάνει άνοδο των τιμών στα ομόλογα του ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

«Θα μπορούσε να σημάνει μεγαλύτερη στήριξη στην υποστηρικτική προσέγγιση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μία περίοδο που η κεντρική τράπεζα καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά την πανδημία», ανέφερε ο Αντόνιο Κεσαράνο, στρατηγικός αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Intermonte.  

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε αρχικά το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο, το 0,96%, για να υποχωρήσει εν συνεχεία στο 0,92%. Οριακές μεταβολές και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να διαμορφώνεται στο 0,99% και στην πενταετία στο 0,26%. Το spread διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες βάσης, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 44 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της UBP Μοχάμεντ Κάζμι εκτιμά ότι θα αρχίσει να διαφαίνεται μία απόκλιση στις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών, γεγονός που θα βοηθήσει τις αποδόσεις του ευρώ να διορθώσουν καθοδικά. Ο ίδιος προσθέτει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας προπορεύονται έναντι της ΕΚΤ. 

H αρχική άνοδος των αποδόσεων εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες αγορές, μεταξύ των οποίων και στην ιαπωνική, όπου η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό 16 μηνών, στο 0,095%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News