Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 20:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άγγιξε το 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Άγγιξε το 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Συνέχισαν την ανοδική πορεία τους οι αποδόσεις του ευρώ και στη σημερινή συνεδρίαση, με την απόδοση στην ελληνική 10ετία να αγγίζει το 1%, για πρώτη φορά από το Μάιο. 

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,02% με το spread στις 115 μονάδες βάσης, ενώ του πενατετούς κινήθηκε ανάμεσα στο 0,23% και 0,25%. Πολύ περιορισμένος ήταν επίσης ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, στα 40 εκατ.ευρώ, γεγονός που ενέτεινε τις έντονες διακυμάνσεις. 

Αυτό ωστόσο που ξεχώρισε στη συνεδρίαση ήταν το γεγονός ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γερμανικών αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τις αποδόσεις των μακροπόθεσμων, με αποτέλεσμα να γίνει πιο επίπεδη η καμπύλη των γερμανικών αποδόσεων, ένδειξη ότι οι αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, με το μέλλον ωστόσο της οικονομικής ανάπτυξης να γίνεται περισσότερο αβέβαιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς αυξήθηκε 5 μονάδες βάσης, στο 0,29%, ενώ του 10ετούς ενισχύθηκε επιπλέον τρεις μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Δευτέρας στο -0,11%. Επίσης, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών και 30ετών, αφού άνοιξε στις 41 μονάδες βάσης, περιορίστηκε εν συνεχεία στις 38, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. 

Επίσης, το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών έκλεισε στις 105 μονάδες βάσης, αφού στη συνεδρίαση της Δευτέρας είχε διευρυνθεί στις 107, στο υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως το Σεπτέμβριο του 2022, αφού προηγουμένως προεξοφλούσαν μία αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης έως το Δεκέμβριο του ιδίου έτους. 

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι αυξανόμενες προσδοκίες για επιτοκιακή αύξηση θα περίμενε κανείς ότι θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη διεύρυνση τα spreads και σε μεγαλύτερη άνοδο τις αποδόσεις, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί χάρη στις καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος που θα δικαιολογούσε μία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τα τέλη του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέχρι τότε κάτω του στόχου 2%.  

Από πλευράς προσφοράς, η Φινλανδία άντλησε 941 εκατ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου της. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News