Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Σε νέα υψηλά 5μήνου οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 1% της ελληνικής 10ετίας

Oμόλογα: Σε νέα υψηλά 5μήνου οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 1% της ελληνικής 10ετίας

Στην περιοχή του 1% επέστρεψε και πάλι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, ενώ και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά πενταμήνου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς το σκηνικό της Ευρωζώνης όσον αφορά στις πληθωριστικές πιέσεις και στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας γίνεται εκρηκτικό, με το βασικό δείκτη που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά ετών και να αγγίζει το στόχο 2% της ΕΚΤ. 

Oι τιμές έχουν ξεφύγει φέτος εν μέσω των διαταραχών στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς με τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εργατικό δυναμικό και με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να αγγίζει υψηλό 13 ετών. Ο Πήτερ Μακάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, δήλωσε ότι η ΕΚΤ, η οποία παρακολουθεί τον παραπάνω δείκτη για τις πληθωριστικές προσδοκίες, ενδεχομένως να προσπαθήσει να υποβαθμίσει την άνοδο των τιμών στην επόμενη συνεδρίασή της.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά προεξοφλεί ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το στόχο της ΕΚΤ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ΕΚΤ επιμένει ότι η σημερινή αύξηση είναι προσωρινή και προβλέπει πτώση 1,5% έως το 2023. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να μην αυξήσει τα επιτόκια για αρκετά έτη, τουλάχιστον έως το 2024. 
Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί δυναμικά φέτος, οι κίνδυνοι από τις αυξήσεις των τιμών και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτυπώνονται στα στοιχεία της Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες Οκτωβρίου, όπου ο σχετικός δείκτης παρουσίασε εμφανή επιβράδυνση, υποχωρώντας σε χαμηλό έξι μηνών. 

Παρ΄όλα αυτά, η αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών ανέβασε ξανά στα ύψη τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, οι οποίες δοκίμασαν χθες νέο υψηλό πέντε μηνών, με το βασικό ερώτημα των επενδυτών έως πού θα φθάσει το κόστος δανεισμού.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε στην περιοχή της μίας ποσοστιαίας μονάδας, στο 1,03%, με το spread στις 116 μονάδες βάσης. Η απόδοση του πενταετούς ξέφυγε στο 0,31%. Ωστόσο, αυτή η μεγάλη κίνηση των αποδόσεων αποτυπώθηκε στον περιορισμένο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 50 εκατ.ευρώ. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε στο 0,97%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε προς στιγμή το -0,069% το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, για να επιστρέψει εν συνεχεία στο -0,10%, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι το γερμανικό είναι το μοναδικό κόστος δανεισμού που εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος αυτή τη στιγμή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News