ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πληθαίνουν οι πωλητές, αντέχουν οι 880 μονάδες

Στο -0,78% και τις 885 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Πληθαίνουν οι πωλητές, αντέχουν οι 880 μονάδες

Υπό τη μέγγενη της Coca – Cola τελεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, χωρίς βέβαια να απειλούνται -προς ώρας- τα στηρίγματα των 880 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο των συναλλαγών (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση της τάξης του 0,78% και διαμορφώνεται στις 885,67 μονάδες (χαμηλό ημέρας), χάνοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (892,6 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (885,52 έως 891,47 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 14 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Κύρια πηγή ανησυχίας αποτελεί η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, η οποία διολισθαίνει κοντά στο -2% και τα 28 ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά την ευρύτερη εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή, με εξαίρεση δύο μετοχές (Σαράντης, Alpha Bank), όλα τα υπόλοιπα blue chips βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Το θετικό πάντως, είναι ότι η πτώση κυμαίνεται εντός ενός εύλογου ορίου, μην προσλαμβάνοντας διαστάσεις. 

Στόχος η επαφή με τις 900 μονάδες 

Άλλωστε, μετά το +2,5% της προηγούμενης εβδομάδας, η Λεωφόρος Αθηνών επιχειρεί να σταθεροποιηθεί στις 890 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης, ενώ οι 860 μονάδες συνιστούν το πρώτο σημείο στήριξης. 

Οπωσδήποτε, το κλίμα αστάθειας στις διεθνείς αγορές δεν βοηθάει στην εκδήλωση μιας πειστικής ανόδου, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους.  

Εκεί αποδίδεται, εξάλλου, και ο πολύ χαμηλός τζίρος των συναλλαγών, ο οποίος απέχει παρασάγγας από τα απαιτούμενα (για μια ανοδική κίνηση) επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις μία φορά ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ (Πέμπτη).  

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να βασιστεί στα πολύ καλά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδεικνύουν ότι αρκετές εισηγμένες παραμένουν με σημαντικό discount, αλλά και στις βάσιμες προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη τόσο το 2021 όσο και το 2022.  

Μικρές απώλειες στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, κινείται σε «ρηχά» νερά, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να απέχουν από τις αγορές, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας. Αποτέλεσμα είναι ο δείκτης να βρίσκεται στο -0,26% και τις 561,57 μονάδες. 

Οι περισσότερες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά 1,1% και το 1,4 ευρώ. Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κινείται στο -0,6% και τα 2,55 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank εμφανίζει μικρή πτώση κατά 0,4%, ενώ η μετοχή της Alpha ενισχύεται οριακά στο +0,2% και το 1,12 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, διαπραγματεύεται στο +2,8% και τα 3,98 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,22% 1,12 ευρώ  
  • Attica Bank 2,84% 3,985 ευρώ  
  • Eurobank -0,36% 0,838 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,58% 2,558 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,11% 1,415 ευρώ  

Υπό πίεση η Coca – Cola  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 1,8% και τα 28,07 ευρώ, επιδρώντας αρνητικά στο σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό.  

Πτώση κατά τουλάχιστον 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco, Mytilineos και Jumbo. Παράλληλα, οι μετοχές των Lamda, Τιτάνα, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή υποχωρούν κατά 0,8%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει η μετοχή της Intrakat, η οποία αυξάνεται κατά σχεδόν 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης μειώνεται κατά 3,3%, ενώ απώλειες άνω του 2% σημειώνουν οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΛΤΟΝ και Cenergy. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 26 μετοχές κινούνται ανοδικά, 76 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς               

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News