ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υπό την πίεση της Coca – Cola ο Γενικός Δείκτης

Στο -0,4% και τις 889 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Υπό την πίεση της Coca – Cola ο Γενικός Δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχεται στην έναρξη της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να φοβούνται προς ώρας μια περαιτέρω ανοδική κίνηση προς το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,40% και διαμορφώνεται στις 889,11 μονάδες, χάνοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (892,6 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 2,5 μονάδες (888,90 έως 891,47 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Μετά το +2,5% της προηγούμενης εβδομάδας, η Λεωφόρος Αθηνών επιχειρεί να σταθεροποιηθεί στις 890 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης, ενώ το επόμενο αφορά τις 900 μονάδες, οι οποίες αγνοούνται από τις 17 Σεπτεμβρίου. 

Οπωσδήποτε, το κλίμα αστάθειας στις διεθνείς αγορές δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή την προσπάθεια, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους. 

Εκεί αποδίδεται, εξάλλου, και ο πολύ χαμηλός τζίρος των συναλλαγών, ο οποίος σταθερά απέχει παρασάγγας από τα απαιτούμενα -για μια πειστική ανοδική κίνηση- επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις μία φορά ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ (Πέμπτη). 

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να βασιστεί στα πολύ καλά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδεικνύουν ότι αρκετές εισηγμένες παραμένουν με σημαντικό discount, αλλά και στις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη τόσο το 2021 όσο και το 2022. 

Αμετάβλητες οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, κινείται σε ρηχά νερά, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών βρίσκεται στο -0,06% και τις 562,7 μονάδες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, ούτε μία δεν ξεπερνά το στενό εύρος μεταβολής του +/-0,6%, με τη μεγαλύτερη κινητικότητα να καταγράφεται στην Alpha Bank (335.000 τεμάχια ο όγκος). 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank εμφανίζει σημαντική άνοδο της τάξης του 4% και διαπραγματεύεται άνω του τεχνικού σημείο των 4 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για τη συμμετοχή του δημοσίου στην επικείμενη ΑΜΚ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,27% 1,1205 ευρώ 
  • Attica Bank 4% 4,03 ευρώ 
  • Eurobank 0% 0,841 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,12% 2,57 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,56% 1,427 ευρώ 

Υπό πίεση η Coca – Cola 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 1,7%, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό. 

Από εκεί και πέρα, πτώση κατά 1,4% παρουσιάζει και η μετοχή της Lamda Development, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 1,5% και η μετοχή της Σαράντης κατά 1%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει η μετοχή της Intrakat, η οποία αυξάνεται κατά 2,8%. Στο +2,6% ακολουθεί η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης και στο +1,5% η μετοχή της Πλαίσιο. Cenergy και Πλαστικά Θράκης, αντίθετα, τελούν υπό ήπια πίεση (-2%). 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 22 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News