ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοιξε ο δρόμος για τις 900 μονάδες – Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα  

Πέρασε τον σκόπελο των 890 μονάδων

Χρηματιστήριο: Άνοιξε ο δρόμος για τις 900 μονάδες – Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα  

Σε επίπεδα άνω των 890 μονάδων αποχαιρέτισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βρίσκουν βηματισμό και να προχωρούν σε επιλεγμένες αγοραστικές κινήσεις, χάρη και στη βελτίωση του κλίματος από το deal της Intracom.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε  ήπια άνοδο της τάξης του 0,39% και ενισχύθηκε στις 892,60 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (889,09 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 886,89 έως 896,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων (65 εκατ. ευρώ). 

Κόντρα στην στασιμότητα των ευρωπαϊκών αγορών (-0,2% ο Stoxx 600, +0,1% o Dow Jones), η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να βρει τα κατάλληλα στηρίγματα και να επιστρέψει στις 890 μονάδες, κάτι το οποίο προλειαίνει το έδαφος και για τις 900 μονάδες.   

Η ανοδική κίνηση του Γ.Δ. εδράστηκε σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,9% και τα 6,1 ευρώ. Ουσιαστικές βοήθειες παρείχε και η μετοχή της ΕΧΑΕ αλλά και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες τερμάτισαν στο +1,6% και στο +1,9%, αντίστοιχα. 

Την ίδια ώρα, το deal της Intracom για την πώληση της Intrasoft στη Netcompany (με τίμημα 235 εκατ. ευρώ) επέδρασε θετικά στην ψυχολογία της αγοράς, κάτι το οποίο αποτυπώθηλε και στο ταμπλό, με τη μετοχή της εταιρείας να αυξάνεται στο +1% (ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 5,5%).   

Ο δρόμος προς τις 900 μονάδες  

Το βραχυπρόθεσμο στοίχημα του Χ.Α., αυτή την στιγμή, είναι να κινηθεί με πειστικότητα προς τις 900 μονάδες, αρκεί βέβαια να αποφύγει μια βίαιη και ξαφνική διόρθωση στις ξένες αγορές, οι οποίες επηρεάζουν κάθε φορά τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών.   

Έχουμε ξαναγράψει, άλλωστε, ότι αρκετές εισηγμένες διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, μην καταφέρνοντας μέχρι στιγμής να κεφαλαιοποιήσουν στο ταμπλό τα απολύτως ικανοποιητικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.    

Σε αυτή την υστέρηση σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, καθώς το αυξημένο κόστος ηλεκτρισμού συνιστά απειλή για τη βιομηχανική παραγωγή και κατ’ επέκταση για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.   

Σε επίπεδο πενθημέρου, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κέρδη άνω του 2%, όσα δηλαδή και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι τράπεζες αποχαιρέτισαν την εβδομάδα από το +3,5%. 

Σχεδόν στο + 2% η ΕΤΕ 

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο τραπεζικός κλάδος έφτιαξε ένα μίνι «μαξιλαράκι» ασφαλείας από τις 560 μονάδες και κινήθηκε προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +0,28% και τις 563,06 μονάδες.  

Η μετοχή της Εθνικής αποτέλεσε την «πρωταγωνίστρια» του κλάδου, καθώς αυξήθηκε κατά 1,9% και τα 2,57 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν μικρές μεταβολές. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στο +0,35% και το 1,43 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διατηρήθηκε σχεδόν σταθερή στο 0,84 ευρώ και η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,6% και το 1,11 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,58% 1,1175 ευρώ   
  • Attica Bank -2,27% 3,875 ευρώ   
  • Eurobank 0,12% 0,841 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 1,94% 2,573 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,35% 1,435 ευρώ   

Με στηρίγματα από ΕΛΠΕ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να ελέγξουν ένα μεγάλο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, χάρη στο +2,9% στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία έκλεισε στο επίπεδο των 6,10 ευρώ. 

Θετική ήταν η εικόνα και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξήθηκε κατά 1,9% και τα 9,42 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Motor Oil και Viohalco να ακολουθούν πέριξ του +1,5%.   

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ στο -1,1% τερμάτισε και η μετοχή της Σαράντης.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εξαιρετική ήταν η επίδοση της ΑΒΑΞ, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 2,7% και το 1,12 ευρώ. Άνοδο άνω του 1,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Κρι Κρι – ΟΛΘ. 

Συνολικά, 58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News