Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 16:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κίνα και πληθωρισμός συγκρατούν τα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Κίνα και πληθωρισμός συγκρατούν τα χρηματιστήρια 

Αδυναμία να επεκτείνουν τα χθεσινά κέρδη δείχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ο Σεπτέμβριος ολοκληρώνεται με αρνητικό πρόσημο και σηματοδοτεί το τέλος της ανοδικής πορείας των ευρωπαϊκών μετοχών, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και για κάθε μήνα έως τον Αύγουστο, το κλείσιμό του ήταν με θετικό πρόσημο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 παρά το γενονός ότι τα κυριότερα χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, κρατάει ενισχύσεςι και σημειώνει άνοδο 0,14%. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 0,46%, του Παρισιού και του Μιλάνου χάνουν περί του 0,25%, ενώ αυτό στο Λονδίνο καταβάλει προσπάθειες να διατηρηθεί άνω του μηδενός. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα ήρθε ξανά στο προσκήνιο ο πληθωρισμός, καθώς Γαλλία και Ιταλία δημοσιοποίησαν τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος «σκαρφάλωσε» σε υψηλό δεκαετίας και στις δύο χώρες. 

Την ίδια ώρα από την Κίνα έρχονται δυσοίωνα μηνύματα, τόσο από την περίπτωση της Evergrande, όσο και από τη μεταποίηση.
Συγκεκριμένα ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ υποχώρησε τον Αύγουστο στις 49,6 μονάδες, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τιμή στις 50,1 μονάδες. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μιας δραστηριότητας. 

Παράλληλα σε δεύτερη αθέτηση οικονομικών του υποχρεώσεων προέβη ο κινεζικός όμιλος Evergrande, καθώς δεν κατέβαλε τόκους ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων που αφορούν τους τόκους για το ομόλογο λήξης τον Μάρτιο του 2024 με επιτόκιο 9,5%, ομόλογο που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές.

Η αθέτηση αυτή για την υπεχρεωμένη εταιρεία τα χρέη της οποίας αγγίζουν τα 305 δισ. δολάρια, έρχεται δυο ημέρες αφότου δεν κατέβαλε επίσης τόκους ύψους 833,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογο που επίσης κατέχουν διεθνείς επενδυτές. 
Από τις επιμέρους μετοχές αυτή της H&M υποχωρεί κατά 2%, μετά την ανακοίνωσή της για υποχώρηση των πωλήσεών της τον Σεπτέμβριο. 

Στον αντίποδα η μετοχής της Diageo ενισχύεται περί του 2%, καθώς ανέφερε ότι το περιθώριο κέρδους της θα αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς τα premium ποτά. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News