Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 15:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Evergrande και Γερμανία φέρνουν απώλειες στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Evergrande και Γερμανία φέρνουν απώλειες στα χρηματιστήρια 

Με τον τρόπο που μπήκαν στην τρέχουσα εβδομάδα την ολοκληρώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνοντας πτώση, καθώς οι ανησυχίες για την Evergrande έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους, την ίδια ώρα που το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώνεται, στην τελική ευθεία πριν από τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 «φλερτάρει» με τις απώλειες της τάξεως του -1%, ενώ με το ίδιο περίπου ποσοστό υποχωρεί το χρηματιστήριο του Παρισιού. Μιλάνο και Λονδίνο οπισθοχωρούν κατά 0,40%, στο -0,80 η Φρανκφούρτη. 

Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων έχει πάρει σήμερα την αρνητική «πρωτιά» διαγράφοντας 1,67%. Οι μετοχές των εταιρειών αθλητικών ειδών και λιανικής πώλησης, Adidas, Puma και JD Sports, δέχονται έντονες πιέσεις, μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω της Nike αναφορικά με την πορεία το 2022, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Από κοντά και ο κλάδος της τεχνολογίας μαζί με τον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος δέχεται κλυδωνισμούς από την Κίνα. Τα άσχημα νέα ήρθαν από την Evergrande για άλλη μια φορά, καθώς χθες έληξε η προθεσμία που είχε για να καταβάλει τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων στους κατόχους εταιρικών της ομολόγων. Ο κινεζικός κολοσσός αθέτησε τις υποχρεώσεις του και αυτό αναζωπύρωσε τους φόβους για κατάρρευσή του. Εν τέλει δόθηκε περίοδος χάριτος 30 ημερών προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές του. 

Σήμερα εξάλλου το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo δημοσίευσε τα στοιχεία για τον δείκτη του επιχειρηματικού κλίματος, ο οποίος κινήθηκε πτωτικά τον Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 98,8 μονάδες, από τις 99,6 μονάδες τον Αύγουστο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters για τιμή στις 98,9 μονάδες. 

Οι μετέχοντες στην έρευνα επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που παρατηρούνται στις προμήθειες, με τον οικονομολόγο του Ifo, Κλάους Γουόλραμπε, να τονίζει ότι σχεδόν το 80% των μετοποιητών που συμμετείχαν στην έρευνα, διαμαρτυρήθηκαν για ελλείψεις στα ενδιάμεσα αγαθά, από 70% ένα μήνα νωρίτερα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News