Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 16:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Μικτά πρόσημα μετά τις γερμανικές εκλογές

Πιέσεις δέχονται οι κλάδοι της τεχνολογίας και των καταναλωτικών ειδών

Ευρώπη: Μικτά πρόσημα μετά τις γερμανικές εκλογές

Σχετικά ήπια υποδέχθηκαν οι αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, με την εικόνα στα χρηματιστήρια να είναι «ανάμεικτη».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 παρά τα αρχικά κέρδη που παρουσίαζε έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και κινείται χαμηλότερα κατά 0,16%, ενώ και το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρουσιάζει οριακές μεν, απώλειες δε 0,07%. Αντιθέτως τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο κινούνται ανοδικά περί του 0,30%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, απέτρεψε μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς το άκρως αριστερό κόμμα Die Linke έμεινε εκτός βουλής, αφού δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό 5% που προαπαιτεί το γερμανικό Σύνταγμα για να εισέλθει ένα κόμμα στη Bundestag.

Έτσι με το κεντροαριστερό SPD να προηγείται με ποσοστό 25,7% και τους Πράσινους να παίρνουν 14,8%, αναγκαστικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό με τα δύο αυτά κόμματα, θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο κόμμα του δεξιού πολιτικού χώρου.

Η αποτροπή μιας αμιγώς αριστερής κυβέρνησης στη Γερμανία, καθησύχασε τις αγορές οι οποίες στο ενδεχόμενο αυτό υπήρχε ο φόβος να εφαρμοσθούν πολιτικές που δεν είναι φιλικές προς τις χρηματαγορές και τις κεφαλαιαγορές.

Παρά το αρνητικό πρόσημο του STOXX 600, οι κλάδοι που ξεχωρίζουν είναι αυτός της ενέργειας με τις τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται σήμερα περισσότερο από 2% και των τραπεζών, καταγράφοντας κέρδη πέραν του 2% επίσης.

Στον αντίποδα πιέσεις δέχονται οι κλάδοι της τεχνολογίας και των καταναλωτικών ειδών.

Σε ράλι με κέρδη πλέον του 10% επιδίδεται η μετοχή της Rolls Royce, μετά τη συμφωνία για πώληση της θυγατρικής της ITP Aero division αντί του ποσού του 1 δισ. στερλινών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News