Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Evergrande: Πιο κοντά στο «χείλος» της κατάρρευσης – Δεύτερη αθέτηση πληρωμής 

Evergrande: Πιο κοντά στο «χείλος» της κατάρρευσης – Δεύτερη αθέτηση πληρωμής 

Σε δεύτερη αθέτηση οικονομικών του υποχρεώσεων προέβη ο κινεζικός όμιλος Evergrande, καθώς δεν κατέβαλε τόκους ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων που αφορούν τους τόκους για το ομόλογο λήξης τον Μάρτιο του 2024 με επιτόκιο 9,5%, ομόλογο που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές.

Η αθέτηση αυτή για την υπεχρεωμένη εταιρεία τα χρέη της οποίας αγγίζουν τα 305 δισ. δολάρια, έρχεται δυο ημέρες αφότου δεν κατέβαλε επίσης τόκους ύψους 833,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογο που επίσης κατέχουν διεθνείς επενδυτές. 

Διαβάστε επίσης: Μικρογραφία της κινεζικής οικονομίας η Evergrande;

Την ίδια ώρα όμως η εταιρεία ακολουθεί άλλη πολιτική αναφορικά με τους εγχώριους επενδυτές, καθώς δήλωσε σήμερα Πέμπτη, ότι το τμήμα διαχείρισης περιουσίας έχει κάνει αποπληρωμές ποσοστού 10% σε υποχρεώσεις προϊόντων του τμήματος, τα οποία στην πλειοψηφία τους τα κατέχουν Κινέζοι επενδυτές και λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Ο προβληματισμός πλέον είναι κάτι περισσότερο από έντονος για την Evergrande, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο έχει να καταβάλει σε υποχρεώσεις το ποσό των 162,38 εκατ. δολαρίων. 

Μπορεί από την Κίνα να έχει εξασφαλίσει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών, εντούτοις το χρέος ύψους 20 δισ. δολαρίων στις διεθνείς αγορές, είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα τα οποία αναζητούν λύση. 

Τα οικονομικά ανοίγματα και οι υποχρεώσεις της εταιρείας αναλογούν στο 2% του κινεζικού ΑΕΠ και οι φόβοι για κατάρρευσή της Evergrande πληθαίνουν, καθώς οι ειδικοί και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο αντίκτυπος ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα μεταδοθεί με γοργούς ρυθμούς σε όλες τις αγορές.

Διαβάστε επίσης: Evergrande NEV: Καμία εγγύηση αν αντέχει τα οικονομικά βάρη

Από τη μεριά του Πεκίνο προσπαθεί να πάρει μέτρα προστασίας και στο πλαίσιο αυτό η κεντρική τράπεζα έδωσε εντολή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεργασθούν με τις τοπικές αρχές και τα αρμόδια τμήματα, προκειμένου να διατηρηθεί η αγορά ακινήτων σταθερή και υγιής (πεδίο στο οποίο η Evergrande δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο), αλλά και να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News